Ознака нашого часу — постійне поповнення «офісної команди». До когорти інтелектуальних працівників — бухгалтерів, інженерів, економістів і кадровиків — приєдналася армія «білих комірців» великого, середнього та малого бізнесу з обслуговуючими їх структурами на зразок рекламних агентств і страхових компаній, а також банки, IT-лабораторії. Тож нині практично 50% всіх працюючих чоловіків і жінок належать до так званих офісних працівників. 

«Папірці перекладати — не каміння тягати». Саме так ще кілька років тому в суспільстві сприймали «чисту» роботу в офісі. Проте останнім часом медики все частіше заявляють про шкоду, якої може завдати здоров’ю саме «чиста» і на перший погляд спокійна робота. Навіть спеціальний термін виник — «синдром офісного працівника».

За даними дослідників, люди з сидячою роботою старіють у середньому на десять років раніше, ніж більш активні. Також доведено, що такий спосіб життя призводить до зайвої ваги і порушень обміну речовин, провокує порушення діяльності всього організму. Зі скаргами на біль у спині до фахівців звертається 75—80% жителів розвинених країн у віці 35—55 років.

Коли пересихаютьочі

На думку лікарів, у зоні ризику ті, хто днями сидить перед комп’ютером. При невмілому користуванні ним цей помічник може стати людині ворогом.

— В Україні понад 8 мільйонів користувачів ПК. Це кожен п’ятий громадянин. Ті, кому доводиться працювати з комп’ютером щодня, скаржаться на зниження гостроти зору, на швидке стомлення під час читання, а також печіння в очах, ніби в них піску насипано, та почервоніння очей. У медицині це явище має назву «комп’ютерний зоровий синдром», або «синдром сухого ока», — розповідає головний офтальмолог МОЗ України доктор медичних наук Сергій Риков.

Комп’ютерне зображення працює за іншим принципом, ніж те, до якого звикло людське око в процесі еволюції. Око людини сприймає відображення електромагнітних хвиль, а на комп’ютері зображення формується за допомогою точок, що світяться. Це зображення міняється з високою частотою, що негативно впливає на зір людини. Зазвичай ми моргаємо 20 разів на хвилину. При цьому 2 тисячі слізних залоз змазують рогівку. Але коли людина зосереджено дивиться на монітор, цього не відбувається. Тому очі пересихають, а ми страждаємо від фолікулярного сухого кон’юнктивіту, відчуваємо дискомфорт. Може виникнути короткозорість або вона прогресуватиме. У людей, які постійно працюють за комп’ютером упродовж кількох років, короткозорість зустрічається значно частіше, ніж у їхніх однолітків, робота яких не пов’язана з ПК.

За словами лікарів, більшість користувачів відчуває дискомфорт уже через 4 години і практично всі — через 6 годин роботи за екраном. Лікарі вважають: щоб захистити свої очі, потрібно дотримуватися спеціальних правил. Їх чимало, але дрібниць тут не існує. Має значення все: освітлення приміщення, положення тіла під час роботи, навіть колір обладнання.

— Дослідженнями встановлено, що найбільш істотно знижують зоровову працездатність червоний та синій кольори корпусу монітора, а найоптимальніший — бежевий, — зазначає Сергій Риков. — Світло (природне або штучне) має падати на екран збоку (краще з лівого). В умовах одночасної роботи із зображенням на екрані і документами на папері білого кольору доцільне використання білого екрана з чорними символами. Під час роботи з кольоровими об’єктами на паперових носіях слід використовувати на екрані кольори зелено-блакитної частини спектра. А за умови роботи лише з екранним зображенням сприятливими будуть блакитний колір екрана і чорні символи.

Працювати слід на відстані 40—60 сантиметрів від монітора, при цьому його верхній край має бути розташований на рівні очей або трохи нижче, щоб забезпечити погляд на нього згори донизу — так очі менше напружуються. До того ж краще використовувати пласкі монітори, які не викривлюють зображення. Через кожні 45 хвилин роботи лікарі радять робити 5-хвилинну перерву та гімнастику для очей.

Слід також пам’ятати, що до групи ризику потрапляють курці: згубна звичка збільшує ризик дистрофії сітківки у шість разів, бо руйнує лютеїн — жиророзчинну речовину у сітківці ока, яка захищає організм від старіння. А для очей ця речовина — справжня швидка допомога. Лютеїн, подібно до сонцезахисних окулярів, відбиває шкідливі світлові промені і водночас нейтралізує дуже шкідливі вільні радикали, перешкоджає руйнуванню сітківки. А під час куріння виникає безліч вільних радикалів. Вміст лютеїну в сітківці курця постійно зменшується, тож його очі захищені менше.

Щоб зберегти зір, необхідно вживати продукти, багаті на вітаміни А, Е, С і мікроелементи: цинк, мідь, хром, селен. Вітамін А містять морква, листя салату, зелений горошок, диня, помідори, сир, печінка; вітамін Е — овочі, бобові, зелень; вітамін С — шипшина, смородина, квашена капуста, цитрусові; лютеїн міститься в капусті броколі, червоному перці, жовтку яйця, шпинаті. Тим, хто має проблеми із зором, корисні вранці зелені салати з капустою, цибулею, кропом, шпинатом, петрушкою. У салати можна додавати соняшникову, кукурудзяну або оливкову олію. Усім без винятку для лікування і профілактики лікарі радять вживати українську національну мультівітамінну страву — борщ. Адже в ньому є все — і жиророзчинні компоненти, і вітаміни, і мікроелементи.

Дискомфорт відчувається через 4 години роботи за комп’ютером. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Харчування  для хребта

На жаль, мало хто знає, що скелет людини старіє раніше від інших систем організму.

— Люди, що недбало ставляться до свого хребта, мають багато проблем зі здоров’ям. Один із чинників, що спричиняє його захворювання, — незручні робочі місця. Встановлено, що комп’ютерники і водії страждають на остеохондроз частіше, ніж представники інших професій, — каже директор Інституту проблем болю Володимир Берсенєв.

Одна з небезпек, яку не відразу помічають люди, які довго сидять за комп’ютером, — мікротравми. Такий тип пошкоджень не виникає раптом, як, скажімо, перелом руки або ноги. Перш ніж ви відчуєте біль, може минути кілька місяців сидіння в неправильній позі. Неправильне положення рук під час друку на клавіатурі призводить до хронічних розтягувань кисті. Згорблене положення збільшує і без того велике навантаження на хребет, спричиняє надмірне натягування м’язів, що підтримують поставу. Сутулість може викликати синдром утиску плеча. Часто людина, дивлячись на монітор, напружується, що примушує її витягувати шию вперед. Така поза підсилює прогинання шийного відділу хребта, напружує м’язи голови і шиї, чим обмежує кровобіг у судинах шиї. Це призводить до болю в шиї і головного болю. Тому після тривалої роботи за комп’ютером людина іноді відчуває, що в неї ніби оніміла шия.

Щоб уникнути цього, необхідно правильно обладнати робоче місце. Оптимально, якщо сидіння стільця розташоване на відстані 42—53 сантиметри від підлоги, спинка відповідає фізіологічним вигинам спини, а передпліччя зручно впираються у підлокітник крісла. Сидіння має бути з легким нахилом уперед, щоб навантаження з хребта перерозподілялося на стегна і ноги. Слід тримати лікті паралельно до поверхні столу і під прямим кутом до плеча. Тому клавіатуру потрібно розташовувати на відстані 10—15 сантиметрів (залежно від довжини ліктя) від краю столу, тоді навантаження буде не на кисть, в якої вени і сухожилля містяться близько до поверхні шкіри, а на «м’ясистішу» частину ліктя. Упродовж дня потрібно робити фізичні розминки. Нині існує чимало комплексів вправ, тож кожен офісний працівник може вибрати собі те, що йому до вподоби.

— Воно потрібне не тільки нашому шлунку, але і нашому хребту, — вважає Володимир Берсенєв. — Обов’язкова вимога — збалансованість їжі. Для опорно-рухового апарату краще, якщо м’ясо і жири вживають в першій половині дня. Для хребта корисна злегка проварена печінка, сирі овочі і фрукти, взимку — цибуля, часник, хрін, капуста, кріп, плодово-ягідні соки (не консервовані).

Міцні м’ясні бульйони, холодець, копчені рибні і м’ясні продукти, горохові юшки і каші, шоколад, здобні булочки слід обмежувати, так само як сухі і кріплені вина, особливо шампанське. Цей шипучий напій може викликати застій крові в хребті. Категорична заборона на овочі і фрукти з високим вмістом нітратів, наприклад ранні кавуни.

Комп’ютер  за обідом  не товариш

За словами лікарів, будь-який перекус на робочому місці поруч з комп’ютером матиме серйозні наслідки. Останні дослідження дали експертам змогу встановити, що їжа, яка стоїть біля монітора, втрачає свої поживні властивості під впливом електромагнітних випромінювань. Це стосується не стільки самої їжі, скільки води, яка в ній міститься.

— Вода «відчуває» навіть слабкі електромагнітні поля. Структура молекул змінюється, вода стає агресивною. Те ж саме відбувається і в організмі, тому що він на 80% складається з води. Шкідливий вплив накопичується. Людина спочатку не відчуває дискомфорту. Однак згодом у неї з’являється рак, хвороби Альцгеймера і Паркінсона, — розповідає академік Міжнародної академії біоенерготехнологій ЮНЕСКО Анатолій Павленко.

Шкідливий для організму і фаст-фуд, яким часто зловживають офісні працівники. Встановлено, що в офісах їдять багато «штучних» продуктів — макаронів і супів швидкого приготування, сосисок, ковбас.

— Кожна така людина щорічно з’їдає від двох до дев’яти кілограмів «хімії» — консервантів, барвників тощо. Саме тому такі продукти потрібно замінити натуральними. Наприклад, звичайними овочами. В овочах і ягодах є особливі фітохімічні речовини — жовті, оранжеві, червоні, фіолетові, білі і зелені пігменти, які мають виражену протизапальну дію, захищають організм від виникнення і розвитку захворювань серця, судин, — зазначає лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

У напруженому ритмі також корисне щоденне вживання зеленого чаю.

— Зелений чай запобігає аутоімунним захворюванням, нормалізує гормональний фон, позитивно впливає на перебіг таких важких порушень, як псоріаз і мастопатія у жінок. Червоне сухе натуральне вино в невеликій кількості (1/3—1/2 келиха) знижує ризик виникнення атеросклерозу і пов’язаних з ним інсультів та інфарктів. Чашка натуральної ранкової кави покращує роботу печінки, сприяє відновленню її клітин, оскільки містить понад 300 біологічно активних речовин. Корисною буде столова ложка натурального якісного кетчупу (але тільки з помідорів, без будь-яких добавок або ж один запечений помідор). Ці продукти зменшують пошкодження клітин організму, передчасне старіння, виникнення клітинних «поломок» на рівні генів, — радить фахівець.