Директор департаменту праці
та соціального захисту населення
Полтавської облдержадміністрації
Людмила КОРНІЄНКО

Забезпечення соціальних прав ветеранів війни, формування в суспільстві шанобливого до них ставлення є пріоритетами соціальної політики держави, визначеними соціальними ініціативами Президента України Віктора Януковича. Про те, якою турботою охоплені ці люди на Полтавщині, нашому кореспондентові розповіла директор департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації Людмила Корнієнко.

— Людмило Василівно, передусім скажіть, скільки в нас таких громадян?

— На теренах області проживають 62,1 тисячі ветеранів війни, з них 6,9 тисячі — інваліди війни та 8,4 тисячі — учасники бойових дій.

— Певно, чи не найбільше коштів вони витрачають зі свого сімейного бюджету на оплату житлово-комунальних послуг. Чи гарантує їм держава надання пільг на оплату цих послуг, враховуючи нинішні економічні труднощі?

— На Полтавщині такі пільги, а також пільги на придбання скрапленого балонного газу та твердого палива, надають стабільно і в повному обсязі. Пільговим твердим паливом та скрапленим газом забезпечено майже 6 тисяч домогосподарств ветеранів війни. Також із цього року підвищено соціальні гарантії для учасників бойових дій періоду Великої Вітчизняної війни та війни з імперіалістичною Японією, яким виповнилося 85 років. Вони набули право на стовідсоткову знижку оплати за користування житлово-комунальними послугами в межах середніх норм споживання та з оплати послуг зв’язку. На цей рік затверджено обсяг субвенції на надання пільг окремим категоріям громадян, у тому числі ветеранам війни. Він становить 294,8 мільйона гривень, із них на оплату житлово-комунальних послуг — 229,8 мільйона гривень.

— Чи проводите за державні кошти та кошти місцевих бюджетів капітальні ремонти будинків (квартир) членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни?

— Так, до кінця року в області заплановано провести 60 таких ремонтів, і сподіваюся, їх буде виконано.

— Люди цієї категорії вже в літах, потребують оздоровлення і лікування…

— Так. Цього року для санаторно-курортного лікування ветеранів війни та інвалідів з Мінсоцполітики надійшло 826 путівок. Окрім того, ще 475 путівок у місцеві санаторії ми закупили їм коштом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. На це до кінця нинішнього року буде спрямовано понад два мільйони гривень.

Полтавським ветеранам пропонують нові види соціальних послуг. Фото надані автором

 Чи надаєте соціальні послуги громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги?

— Звичайно. У першому півріччі такими послугами в Полтавській області було охоплено понад 77 тисяч літніх людей, інвалідів, хворих, інших громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах. Ще понад 20 тисячам полтавців надаємо такі послуги в домашніх умовах. Обслуговуємо одиноких громадян, які не спроможні дати собі раду через часткову втрату рухової активності. Цим займаються близько двох тисяч соціальних працівників.

У районах функціонує «соціальне таксі», впроваджуємо інноваційні моделі роботи та нові види соціальних послуг, якими намагаємося охоплювати і жителів сіл.

 Торік в області активно будували так звані «сільські будинки соціального піклування». Як із цим зараз?

— Таких будинків, де надають послуги швачки, перукаря, прання білизни, з фізіотерапії, масажу тощо, у віддалених населених пунктах Полтавщини вже 32. Та до кінця року відкриємо їх іще чотири. Працюємо.

— Як працівники департаменту дізнаються про насущні проблеми ветеранів, адже не всі вони звертаються по допомогу?

— Ми вже три роки практикуємо відвідування ветеранів удома з метою обстеження їхніх матеріально-побутових умов проживання та з’ясування насущних проблем. За результатами обстеження складається «Соціальна картка потреб та соціального становища ветерана війни». На підставі цього документа потім вживаємо заходів.

— Скільки таких обстежень ви провели у 2013 році?

— Понад чотири тисячі. За їх результатами додатково вирішено питання про взяття на облік територіальними центрами ветеранів війни, про надання матеріальної та шефської допомоги, соціальної допомоги вдома, надання соціально-медичних послуг, грошової допомоги. Крім того, додатково з’ясовуємо потреби ветеранів війни в медичному обслуговуванні.

В області існує постійний зв’язок між органами влади і нашими підшефними, надається підтримка громадським організаціям ветеранів та осіб з обмеженими фізичними можливостями. На цей рік на фінансову підтримку статутної діяльності 12 громадських організацій інвалідів і ветеранів з обласного бюджету буде спрямовано 646,1 тисячі гривень. Забезпечення якісними соціальними послугами ветеранів війни, надання їх безпосередньо в територіальній громаді, за місцем проживання є одним із найголовніших напрямів нашої роботи.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Людмила КОРНІЄНКО. Народилася в селищі Мар’євка Північноказахстанської області (Казахстан). Закінчила Харківський юридичний інститут, за фахом правознавець. Із 1979 року живе в Полтаві. Працювала заступником голови райвиконкому — начальником управління соціального захисту населення Октябрського району міста Полтави. З жовтня 2006 року — начальник управління — директор департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації. Заслужений працівник соціальної сфери України.