ФЕСТИВАЛЬ. На Співочому полі Минулими вихідними кияни мали можливість подивитися виступи найкращих світових театрів вогню та сольних виконавців  із Франції, Угорщини, Швейцарії, Росії та України, які стали учасниками шостого фаєр-фестивалю.

Черга за квитками на Співоче поле починалася від Лаври, тисячі киян ладні були терпіти незручності — стояти чи сидіти на траві заради надзвичайного видовища. Навіть чорні хмари та шалені блискавки, що слугували фоном для виступів фаєрників, не налякали глядачів. Щоправда, погода виявилася милостивою — дощу не було. Вогняні інсталяції та піротехнічні шоу, які відбувалися на сцені, захопили глядачів настільки, що, здається, на метро не встиг ніхто.

Вогняне шоу Генрі Гота вразило 10 тисяч киян. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Яскравими були виступи Київського вогняного театру  та Харківського, в якому, до речі, основу трупи складають дівчата. Вони і довели, що вогняна справа  цілком жіночна і може бути дуже естетичною. Номери жонглерів факелами змінювали  запальні танці серед палаючих і небезпечних конструкцій. У виступах фаєрників поєднувалися і костюми, що світяться, і трюки з вогняними конструкціями, які крутили  та підкидали, і цілі піротехнічні атракціони, які вражали публіку барвистістю. Дивували глядачів виступи не тільки жонглерів, а й тих, хто дихає вогнем. Взагалі, артисти виробляли з полум’ям такі трюки, що здавалося дивно, що вони ще залишаються живими і неушкодженими.

Але кульмінацією свята став останній номер — шоу сера Генрі Гота з Німеччини. Хоча світ вже 10 років має можливість бачити його виступи, в Україні подібне відбувалося вперше. Три конструкції та дві труби вздовж авансцени — це обладнання, до якого підведено газ. А далі почалося — сопла стріляли вогнем під музику! Це дещо нагадувало музичний фонтан, в якому замість води був вогонь! Постріли вогняними стовпами заввишки 25 метрів обдавали глядачів жаром так, що здавалося, ніби всі вийдуть звідти обпеченими. Але все завершилося благополучно, а автор отримав… шалені овації!

Виявляється, вогняне мистецтво прийшло в Європу у 20 столітті. Підгледіли традицію жонглювати вогнем у Новій Зеландії, а потім перенесли її на сцену. Світову моду у фаєр-шоу диктують французи, в яких виступи із вогнем дуже популярні під час вуличних свят. 

Фоторепортаж Світлани СКРЯБІНОЇ