ЗДОРОВ’Я

У держбюджеті на 2012 рік планують збільшити видатки на необхідні малюкам медикаменти та вакцини
 

Президент України неодноразово звертав увагу уряду та безпосередньо Міністерства охорони здоров’я на те, що нині не створені належні умови для збереження здоров’я маленьких українців. Про це повідомив Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко. І додав, що за даними Генпрокуратури, у 2011 році через несвоєчасну закупівлю вакцини та доставку її в регіони імунопрофілактикою було охоплено лише 36% хлопчиків і дівчаток. Але ж науково доведено: якщо профілактичні щеплення отримали менше 95% населення, це не забезпечить потрібний рівень колективного імунітету. А отже, створюються умови для поширення інфекцій, що неминуче призводить до спалахів епідемій і, як результат, до підвищення інвалідності та смертності дітей.

Саме тому ще наприкінці 2011 року на виконання доручення Президента уряду вдалося врегулювати ситуацію із закупівлею необхідних вакцин і ліків за державними програмами та доставити їх в області. А щоб не допустити повторення минулорічної ситуації, Глава держави наполягає на прозорому проведенні тендерів на закупівлю вакцин і ліків. Акцентує і на своєчасному розподілі та доставці до лікувальних закладів по всій Україні необхідних медикаментів, виробів медичного призначення та імунно-біологічних препаратів.

Був проаналізований і Держбюджет на 2012 рік. Виявилося, що, наприклад, за напрямком «дитяча онкологія» від необхідних 200 млн грн у нього було закладено лише 90 млн грн, або 45% необхідних коштів. А на імунопрофілактику — від необхідних 416 млн грн. лише 303 млн грн.

Юрій Павленко зауважив, що для лікування дітей із рідкісною хворобою Гоше (а їх в Україні 11) на 2012 рік потрібно 20 млн грн, у держбюджеті ж закладено лише 5,5 млн. Тобто їх вистачить тільки трьом таким діткам. Щодо лікування гепатитів, ситуація з якими нині в державі критична, у головному фінансовому документі країни передбачено лише 10% коштів від нагальної потреби. А на такі напрямки, як аутизм та епілепсія взагалі не заплановано жодної гривні.

Уповноважений з прав дитини пояснив, що частково таке недофінансування відбулося через минулорічну затримку проведення тендерів на закупівлю необхідних дітям ліків і вакцин. Але, на його переконання, — це не аргумент для уряду. Адже від кожної вчасно отриманої дози вакцини або необхідного хворій дитині медпрепарату залежить її здоров’я, а то й життя. Тому Президент наполягає, аби під час внесення змін до Держбюджету 2012 року вже наприкінці січня були враховані всі необхідні кошти для виконання Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дітей до 2016 року». Вона передбачає як і вже згадані програми, так і низку інших, що мають бути профінансовані на 100% від потреби. А отже, хворі діти мають бути обов’язково забезпечені необхідними ліками, безоплатними реабілітаційними послугами, санаторно-курортним лікуванням тощо.

У тому, що з середини минулого року дітям в Україні дозволили ходити до дитсадків без щеплень, Юрій Павленко не бачить проблеми. Він вважає, що така законодавча ініціатива розширює можливості маленьких українців отримувати дошкільну освіту та не ставить їх у залежність від недопрацювань центральних або місцевих органів влади щодо забезпечення вчасною і якісною вакцинацією. Проте посадовець наголосив, що це накладає додаткову відповідальність на батьків, бо не щеплена дитина у колективі однолітків, які пройшли вакцинацію, має підвищений ризик інфікування. На переконання Юрія Павленка, батькам не слід боятися робити своїм чадам щеплення, навпаки, його треба провести відповідно до затвердженої МОЗ програми.