Перебуваючи на строковій службі у внутрішніх військах МВС Радянського Союзу, я брав участь в охороні місць проведення випробувань ядерної зброї на Семипалатинському полігоні й полігоні півострова Нова Земля — з 1985 по 1987 роки. Тому нині Ірпінський військовий комісаріат Міноборони отримав від Міністерства оборони Росії належні документи на підтвердження цього. Потім, з огляду на медичні показники здоров'я, Чорнобильський відділ Київської облдержадміністрації надав мені статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та 01.10.2002 року видав посвідчення ліквідатора 1 категорії серії А.

А ще 03.07.2007 року в Чорнобильському відділі Київської облдержадміністрації я пройшов перереєстрацію як учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, про що отримав картку-вкладку до посвідчення.

Окрім того, Управління праці та соціального захисту населення Ірпінської міської ради Київської області 15.05.2008 року видало мені посвідчення інваліда війни ІІ групи і зазначило, що я маю право на пільги, встановлені законодавством для інвалідів та ветеранів війни. У зв'язку з тим, що з 1988 по 2002 роки я працював у Міністерстві внутрішніх справ, пенсію по інвалідності на зазначених вище підставах мені нарахував пенсійний відділ МВС.

До основного розміру пенсії було нараховано доплату розміром 40% як ліквідаторові І категорії згідно із Законом «Про статус та соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Отримував її з 2002 року (часу нарахування пенсії) до 1 грудня 2012-го. Після цієї дати доплату зменшили до 25%.

Працівники управління пенсійного забезпечення Пенсійного фонду в Київській області пояснили: це було зроблено тому, що я не брав безпосередньої участі в ліквідації аварії в самому Чорнобилі у 1986–1987 роках, а прирівняний до ліквідаторів. Тобто «просто потерпілий». Виходить, що вони самовільно позбавили мене статусу ліквідатора та прирівняли до просто постраждалих.

Ось і хочу дізнатися: чи правомірно зі мною вчинили?

О. ПРОНЬКО,
місто Ірпінь Київської обл

Микола ШАМБІР,
директор департаменту пенсійного забезпечення
та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики:

Відповідно до пункту 13 постанови Кабміну від 23.11.2011 року № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виплачується в таких розмірах до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, особам, що належать до категорії 1:

з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

інвалідам І групи — 50%;

інвалідам II групи — 40%;

інвалідам III групи — 30%;

для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

з 1 січня 2012 року:

інвалідам І групи — 30%;

інвалідам II групи — 20%;

інвалідам III групи — 15%;

з 1 липня 2012 року:

інвалідам І групи — 36%;

інвалідам II групи — 24%;

інвалідам III групи — 18%.

Відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» встановлені такі показники прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність у 2013 році: з 1 січня — 894 гривні, з 1 грудня — 949 гривень.

У разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, органи, що виплачують пенсії, здійснюють перерахунок щомісячної додаткової пенсії з огляду на цей прожитковий мінімум.

Згідно зі статтею 10 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження в 1986–1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а в 1988—1990 роках — не менш ніж 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені в зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менш ніж 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві.

Вам як учаснику випробувань ядерної зброї на Семипалатинському полігоні та полігоні Нова Земля встановлено 1 категорію як постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 02.12.1992 року №674 «Про Порядок віднесення громадян із числа тих, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї або постраждали за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Отже розмір щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» Головним управлінням Пенсійного фонду в Київській області вам встановлено як інваліду II групи і як постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеному до 1 категорії відповідно до законодавства.