ЄВРОКУБКИ

Харків’яни першими гарантували собі місце у плей-оф Ліги Європи

За два тури до завершення групових турнірів Старого Світу всі чотири українських клуби зберігають шанси на продовження боротьби. Підопічних Мирона Маркевича вже зараз можна привітати з виконанням головного завдання на осінню частину сезону. «Шахтар», «Дніпро» і «Динамо» мають довести своє право зіграти на стадії плей-оф у зустрічах, що залишилися.

На середині турнірного шляху український квартет посідав четверте місце в таблиці коефіцієнтів УЄФА. Попереду розташувалися лише визнані лідері футбольного Старого Світу: Іспанія, Англія та Німеччина. Зараз на рахунку синьо-жовтих 39 очок. Кияни набрали 10 пунктів, гірники і харків’яни — по 9, дніпропетровці — 7,5, донецький «Металург» — 2,5 і «Арсенал» — 1.

Єдиним нашим клубом, який поки що не зазнав жодної поразки на євроарені, залишається «Металіст». Відразу після жеребкування групового турніру Ліги Європи тренерському штабу харків’ян стало зрозуміло: не можна втрачати очок у зустрічах з аутсайдерами — віденським «Рапідом» і «Русенборгом» з Норвегії. Щодо  суперечки за перше місце в квартеті К, його доля має вирішитися в особистих дуелях проти німецького «Байєра».

Для Крістальдо обіграти двох суперників — не проблема. Фото з сайту metalist.new

Олександр Горяїнов та його партнери на фініші мають стратегічну перевагу над конкурентом. Адже наприкінці вересня з Леверкузена вони зуміли привезти цінну нульову нічию. 22 листопада в Харкові латиноамериканський легіон харків’ян має використати перевагу рідних стін у матчі з «Байєром».

Поки що з цим проблем не виникає. Окрасою зустрічі з «Русенборгом» став перший м’яч, забитий у стилі знаменитого летючого голландця Марко ван Бастена. Після точної передачі Фініньойо з лівого флангу Тайсон виконав майже цирковий трюк: в один дотик по чудернацькій траєкторії запустив шкіряну кулю за комірець ошелешеному воротареві Лундхансену в самісіньку дев’ятку.

Побачивши цей футбольний шедевр, не зміг втримати задоволеної усмішки навіть незворушний Мирон Маркевич. Погодився зі своїм колегою і наставник гостей Ян Йонссон, який назвав цей гол фантастичним. Варто додати, що і другий, вирішальний у цьому матчі, гол капітан господарів Шав’єр провів після витонченої передачі 24-річного бразильського віртуоза.

На жаль, свого Тайсона не знайшлося цього вечора у складі «Дніпра». У рідних стінах підопічні Хуанде Рамоса впевнено обіграли напіврезервний склад «Наполі» — 3:1. Але за два тижні у себе вдома  один з лідерів італійської Серії А продемонстрував справжній майстер-клас. Свого часу в складі місцевого клубу виблискував блискучий Дієго Марадона, якому нещодавно виповнилося 52 роки.

Зараз місцеві тіффозі милуються грою іншого представника південноамериканського футболу — Едісона Кавані. Форвард збірної Уругваю відверто познущався із захисту гостей, забивши у ворота Яна Лаштувки чотири м’ячі — один кращий за інший. Якщо згадати, що і в Дніпропетровську єдиний гол був на його рахунку, Кавані став справжнім злим генієм для Віталія Мандзюка та його партнерів.

Як зазначив по закінченні матчу головний тренер «Дніпра» Хуанде Рамос, «Наполі» — велика команда, якій конче потрібна була перемога. На мою думку, неаполітанці — один із фаворитів Ліги Європи, конкуренцію італійцям можуть скласти лише два-три клуби. До того ж лідер атак господарів Кавані був дуже мотивований. Суперник випустив усіх своїх найсильніших футболістів. Гадаю, ми повинні бути горді тим, що вигравали на чужому полі і змусили проявити свої найкращі якості, щоб домогтися перемоги.

Якби до старту Ліги Європи хтось сказав, що після четвертого туру ми будемо першими, всі були б у захопленні. Зараз можемо почуватися спокійно й упевнено. Адже у матчах, що залишилися, одного або двох очок буде достатньо для проходу далі.

ПРЯМА МОВА

Мирон МАРКЕВИЧ,
головний тренер «Металіста»:

— Я задоволений і водночас не задоволений. Задоволений, що ми вийшли у наступний раунд і гратимемо навесні у єврокубках. З іншого боку, ми на рівному місці пропустили гол. Саме тому другий тайм вийшов нервовим до того моменту, як Хав’єр забив другий м’яч. Хочу відзначити вболівальників, які дуже емоційно за нас переживають. У нас попереду два матчі в чемпіонаті України. Тільки після цього думатимемо  про домашній поєдинок із «Байєром».

Олександр ЯРОСЛАВСЬКИЙ,
президент «Металіста»:

— Ми ніколи не збиралися викидати білий прапор. Будемо тільки підсилюватися. Якщо Мирон Богданович звернеться із проханням про придбання футболістів на будь-які позиції, гарантую: він все отримає. Уболівальники повинні бути впевнені, що «Металіст» — це назавжди. Удень і вночі працюємо з командою — результат усі бачать. Тож чому футболісти можуть прохолодно ставитися до своєї роботи? Це далеко не бідні хлопці, які живуть у прекрасних умовах: за це треба віддячувати класною грою.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи

Група K

Металіст (Україна) — Русенборг (Норвегія) — 3:1

Голи: Тайсон (4), Шав’єр (70), Торрес (90) — Дочкал (42)

Байєр (Німеччина) — Рапід (Австрія) — 3:0

Голи: Хегелер (4), Шюррле (53), М. Фрідріх (66)

 

                     І   В   Н   П  М    О

Байєр           4  3    1    0 8-0   10

Металіст      4  3    1    0 7-2   10

Русенборг    4  1    0    3 4-7      3

Рапід            4  0   0     4 1-11   0  

22 листопада.

Металіст — Байєр,

Русенборг — Рапід.

Група F

Наполі (Італія) — Дніпро (Україна) — 4:2

Голи: Кавані (7, 75, 88, 90+2) — Федецький (33), Зозуля (52)

АІК (Швеція)  — ПСВ (Нідерланди) — 1:0

Гол: Бангура (12)

                І   В   Н   П   М   О

Дніпро    4 3 0 1 10-7 9

Наполі    4 2 0 2 9-8 6

АІК         4 1 1 2 4-8 4

ПСВ        4 1 1 2 4-4 4

22 листопада.

ПСВ – Дніпро, АІК – Наполі.