П’ятий  тур Ліги Європи мав розвіяти туман невизначеності в турнірному становищі двох українських клубів. Харківський «Металіст», на жаль, втратив навіть теоретичні шанси продовжувати боротьбу ще три тижні тому. У підопічних Ігоря Рахаєва залишилося лише одне завдання: зберегти обличчя на міжнародній арені. Але навіть ця локальна мета досі видається нездійсненною: п’ять матчів — п’ять поразок.

Можна, звичайно, вкотре перераховувати проблеми, які звалилися на бронзового призера української Прем’єр-ліги в міжсезоння, можна згадувати  виконавців топ-рівня, які залишили Харків протягом останнього року. Зрозуміло і те, що в нинішньому складі Сергієві Пшеничних та його партнерам не до снаги грати в 1/16 Ліги Європи. Але стати співавторами сумного антирекорду — не набрати в груповому турнірі жодного очка — це вже занадто. Підсолодити гірку пігулку «Металіст» матиме шанс у домашньому поєдинку заключного туру проти бельгійського «Локерена».

Не з найкращими настроями повернулися з Італії футболісти «Дніпра». Команда Мирона Маркевича не скористалася фантастичними можливостями зробити вирішальний крок на шляху до футбольної весни. На знаменитій арені «Джузеппе Меацца» рахунок відкрив капітан гостей Руслан Ротань. Згодом Євген Чеберячко, який нарешті повернувся до основного складу команди, заробив пенальті. Якби Євген Коноплянка реалізував стовідсотковий момент, дніпропетровці отримали б більш ніж солідний гандикап.

Лідер «Дніпра», якого сватають у провідні клуби Старого Світу, пробив з одинадцятиметрової позначки так само невдало, як нещодавно його партнер по збірній України Андрій Ярмоленко. Вже на самому початку другого тайму господарі поля залишилися в меншості: після другого попередження арбітр вилучив з поля півзахисника Раноккію. Але дніпропетровці не тільки не використали чисельну перевагу, але й примудрилися пропустити вирішальний м’яч — 1:2.

Ціну власної ігрової недбалості віце-чемпіон України зрозумів, коли став відомим результат другого матчу цієї групи. Чемпіон Азербайджану вистояв у Франції — 1:1. У цій ситуації навіть перемоги в заключній зустрічі над «Сент-Етьєном» може не вистачити Євгенові Селезньову та його партнерам для виходу з групи. «Карабах» у рідних стінах буде битися до останнього з другим складом італійського «Інтера».

Єдину перемогу цього вечора подарували своїм прихильникам динамівці. Хоча чергові три очки і вивели киян до стадії плей-оф, не варто перебільшувати ціну успіху. Адже по суті господарі «Олімпійського» не без хвилювань і пригод обіграли резервний склад сьомої команди португальського чемпіонату. Після фінального свистка стало зрозуміло, чому головний тренер національної збірної Михайло Фоменко не довіряє форвардові біло-блакитних Артемові Кравцю.

У Мілані Євген Коноплянка (праворуч) був мало схожим на себе. Фото з сайту ФК «Дніпро»

Таким чином, за тур до закінчення групових турнірів вихід до наступної стадії змагань забезпечили собі дев’ять клубів. Це — «Динамо», дві команди з Туреччини — «Бешикташ» і «Трабзонспор», англійські — «Тоттенгем» і «Евертон», італійський «Інтер» та «Неаполі», «Фейєнорд» з Нідерландів та шотландський «Селтик».

ТИМ ЧАСОМ

Збірна України зимуватиме 26-ю

Міжнародна федерація футбольних асоціацій опублікувала оновлений рейтинг національних збірних. Команда України, незважаючи на виїзну перемогу над Люксембургом у відборі Євро-2016 та нічию з литовцями в товариському матчі, втратила одразу сім сходинок та посідає наразі 26 позицію, залишивши попереду себе команди Австрії, Кот-д’Івуару і Греції.

Суперник України по групі у кваліфікації чемпіонату Європи — Словаччина — зробила черговий стрибок, піднявшись на три пункти, і розташувалась на 21-й сходинці. Іспанці, які обіграли збірну Білорусі, піднялися на одну позицію і наразі знаходяться на дев’ятому місці.

Білорусь наблизилась до ТОП-100 національних команд, піднявшись на п’ять сходинок, а збірна Македонії навпаки залишила сотню кращих збірних. Люксембург, який у листопаді поступився підопічним Михайла Фоменка, втратив три позиції і розташувався на  129-й позиції.

Рейтинг ФІФА

1. Німеччина — 1725

2. Аргентина — 1538

3. Колумбія — 1450

4. Бельгія — 1417

5. Нідерланди — 1374

6. Бразилія — 1316

7. Португалія — 1160

8. Франція — 1160

9. Іспанія — 1142 

10. Уругвай — 1135

11. Італія — 1103

12. Швейцарія — 1091

13. Англія — 1032

14. Чилі — 1022

15. Румунія — 1014

16. Коста-Рика — 995

17. Чехія — 987

18. Алжир — 948

19. Хорватія — 946

20. Мексика — 913

21. Словаччина — 891

25. Греція — 856

26. УКРАЇНА — 854 …

27. Еквадор — 852 …

101. Білорусь — 331 …

103. Македонія — 324 …

129. Люксембург — 230