Після вшанування Дня Гідності та Свободи Президент Петро Порошенко відбув на Житомирщину в розташування навчального центру Десантно-штурмових військ.  На цю дату припало й професійне свято десантників, які не з чужих слів знають про гідність і свободу, мужність і честь, патріотизм і захист країни.

Верховний Головнокомандувач обіцяє десантникам режим найбільшого сприяння. Фото з сайту president.gov.ua

«Завжди перші!»

Тож слова Президента, сказані на плацу перед строєм воїнів, звучали не парадно-офіційно, а навпаки, просто й доступно, душевно й навіть щемливо: «Гідність і Свобода для українців — не просто слова. Для нашого народу це сенс життя протягом усіх віків. Це  боротьба за свою землю, за самостійність, за незалежність. Революція гідності стала логічним продовженням споконвічного прагнення до омріяної свободи волелюбного народу, який ніколи не мирився з тиранією та  диктатурою. Історія України з її запеклою боротьбою проти зла, за свободу, гідність і державну незалежність закарбувала на своїх скрижалях цілу когорту героїчних постатей. Революція гідності, війна за незалежність додали до неї тисячі сучасних героїв».

Рік тому глава держави ухвалив рішення встановити свято новостворених Десантно-штурмових військ Збройних сил України на день Собору їхнього небесного покровителя — архістратига Михаїла, який, за переказом, першим поведе воїнів світла на бій із силами темряви в день останньої битви Добра зі Злом. Тоді на Михайлівській площі у столиці військові ДШВ урочисто отримали берети нового зразка й повернулися до світового десантного братерства, яке захищає вільні народи від тиранії й поневолення.

Нова назва точно відповідає цілям і функціям цього роду військ в умовах сучасних бойових дій та гібридної війни. Символічне й нове гасло: «Завжди перші!». «За ним стоїть  покликання справжнього десантника: за будь-яких обставин досягти стовідсоткового успіху у виконанні бойових завдань», — піднесено промовив Президент.

В очах українців вони оповиті славою героїчних боїв проти російського агресора у війні на захист нашої незалежності на сході країни. Усі пам’ятають битву за гору Карачун та Савур-Могилу, героїчну оборону донецького та луганського аеропортів, боротьбу за визволення та утримання стратегічно важливих об’єктів і населених пунктів. «Серпневий рейд 2014 року тилами російсько-терористичних військ завдав тяжких втрат агресору, сплутав тоді всі його плани й дав нам змогу 5 вересня 2014-го укласти мінські домовленості», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП.

За мужність і героїзм у боях з російськими окупантами понад 7 тисяч воїнів-десантників нагороджено державними нагородами та відзнакою Президента, 12 стали Героями України. 487 крилатих піхотинців не повернулися з бойових завдань, загинувши в запеклих боях з російським агресором. Вічна їм пам’ять!

На загальновійськовому полігоні ДШВ Верховний Головнокомандувач став свідком демонстраційних показів тактичних епізодів «Захоплення переправи» й «Ведення бою десантно-штурмовим підрозділом під час захоплення важливого рубежу» з використанням штурмової авіації та десантуванням особового складу з літаків Іл-76, Ан-26 і вертольотів.

Опісля Президент запевнив командування ДШВ, що держава й надалі інтенсивно нарощуватиме рівень бойового потенціалу, бойової підготовки, озброєння десантно-штурмових, аеромобільних і парашутно-десантних підрозділів. Для цього працюють і наша оборонна промисловість, і допомагають іноземні партнери. Триває будівництво 19 гуртожитків поліпшеного типу в пунктах постійної дислокації бойових бригад ДШВ загальним обсягом 2,5 тисячі місць. Змінено систему харчування.

«Наголошую: українська армія завжди матиме повну підтримку Верховного Головнокомандувача», — підкреслив Петро Порошенко.

Реабілітація відбувається фахово

В Обласному медичному центрі вертебрології і реабілітації Президент ознайомився з проектом «Дім ветерана». Серед напрямів проекту — медико-психологічна реабілітація ветеранів АТО та ООС, дітей та членів родин загиблих воїнів. Глава держави оглянув умови оздоровлення українських воїнів, які пройшли фронт боротьби за незалежність нашої держави і протистояли російському агресорові на сході країни, подякував лікарям та медичному персоналу за увагу до наших героїв.

Президентові показали обладнання реабілітаційних кімнат і медичних приміщень, які оснащено найсучаснішою технікою, зокрема спеціальні тренажерні зали для реабілітації важких ускладнень у разі травм хребта і опорно-рухового апарату.

Президент сказав, що для реалізації та поширення цього проекту, який враховує міжнародний досвід, потрібно об’єднати зусилля усіх, хто фахово займається допомогою ветеранам. Він запропонував ініціювати короткочасні, але достатні програми при українських вищих навчальних закладах, які б давали ветеранам змогу здобути новий фах. Глава держави пообіцяв ініціювати відповідний процес на законодавчому рівні та запропонувати цю ідею уряду.

Пошта працюватиме у штатному режимі

Під час відвідання поштового відділення він наголосив на необхідності напрацювати системне рішення для запобігання скороченню їх та посад листонош, щоб люди на селі не відчували проблем з доставкою пенсій.

«Не можна погодитися зі скороченням відділень і листонош. І не можна допустити, щоб розв’язання цієї проблеми відбулося за рахунок простих людей», — вважає глава держави.

Для захисту людей він запропонував уряду спрямувати 500 мільйонів гривень з державного бюджету на компенсацію Укрпошті видатків на доставку пенсій. Тобто про підвищення тарифів на доставку пенсій більше не йтиметься.

«Пенсії треба збільшувати, а не забирати звідти додаткові кошти, — наголосив Петро Порошенко. — І водночас зберегти відділення».

Керівництво Укрпошти, за його словами, пообіцяло не скорочувати сільські відділення. У разі порушення цього рішення на місцях люди мають  звертатися до представників влади в районних і обласних державних адміністраціях.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»