За три дні після кубкової дуелі в одні ворота «Шахтар» та «Металіст» зустрілися в центральному матчі шістнадцятого туру  Прем’єр-ліги.  Утім, підопічні Ігоря Рахаєва, більшість із яких — честолюбні дублери, про яких  співають у відомій пісні, вже не мали вигляду хлопчиків для биття: оновлений склад потроху намацує свою гру.

«Ми втратили очки з «Металістом» через поверхове ставлення до гри деяких наших футболістів, — заявив після  драматичної нічиєї наставник гірників Мірча Луческу. —  Результат кубкового матчу з харків’янами (2:0), в якому ми мали повну перевагу, певною мірою розслабив нас. Дуже багатьох помилок припустилися футболісти середньої лінії, особливо Фернандо і Фред. А фол, якого припустився Фернандо за 15 секунд до закінчення поєдинку (після якого суперник і зрівняв рахунок), поза межами розуміння.

Чималі претензії у головного тренера і до  П’ятова,  і до гравців оборони. Однак головну провину Луческу поклав на себе.

Щоправда, коли на 72-й хвилині Адріано вивів  «Шахтар», який весь другий тайм грав із чисельною перевагою,  вперед, здавалося, що  учасник Ліги чемпіонів доведе справу до логічного для себе завершення. Та не так сталося як гадалося. «Металіст» використав чи не єдиний свій шанс у другому таймі, матеріалізувавши його у забитий гол. Майстерно виконаний заслужений штрафний на останній доданій хвилині застав зненацька команду, яка  сьогодні  гратиме матч-відповідь з Баварією. 

«У середу в матчі-відповіді з «Баварією» ми  повинні показати зовсім інше обличчя», —  переконаний Мірча  Луческу. Хоч визнає: «Баварія» не може дозволити собі вибути з турніру на такій ранній стадії.

Київське «Динамо» здобуло важку перемогу над «Олімпіком». Маючи чисельну перевагу в одного гравця протягом більшої частини ігрового часу, киянам вдалося вирвати три очки лише на останній хвилині компенсованого. Врятував команду Сергія Реброва від повторення результату першого кола технічний прохід і навіс досвідченого Андрія Ярмоленка та дебютний гол молодого захисника  Микити Бурди.

 «Дніпро» здобув три очки в поєдинку з «Карпатами». Єдиного м’яча, забитого Ніколою Калиничем на старті матчу, вистачило, щоб команда Мирона Маркевича святкувала підсумкову перемогу.

Отож після 16  турів лідер київське «Динамо» на сім очок випереджає підопічних Мірчі Луческу, а ось  «Дніпро» і «Шахтар» розділяє лише одне очко. Це означає, що боротьба за зону Ліги чемпіонів може виявитися цікавою. Звісно, про все це команди подумають вже по закінченні двобоїв тижня з «Баварією», «Аяксом» та «Евертоном». А ось футбольне правило про те, що матч триває до фінального свистка і не можна розконцентровуватися ні на мить, забувати не варто ніколи.

НОВИЙ ФУНКЦІОНЕР

Федерацію очолив Андрій Павелко

6 березня  делегати  позачергового конгресу ФФУ обрали новим президентом Федерації футболу України  колишнього  очільника Дніпровської футбольної обласної асоціації Андрія Павелка.

Його найближчий конкурент, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський, отримав лише вісім голосів. За третього кандидата — голову Львівської обласної федерації футболу Ярослава Грися — проголосували сім делегатів.

У виступі  Андрій  Павелко пообіцяв  зробити комерційну діяльність ФФУ прозорою і приділити більше уваги розвитку масового футболу, а стосовно професійного дав зрозуміти, що інтереси збірної мають стояти над інтересами клубів.

Імовірно, у такий спосіб новий функціонер висловив свою позицію щодо невдоволення деяких наставників команд Прем’єр-ліги перенесенням дат ігрових днів національного чемпіонату на прохання головного тренера збірної України Михайла Фоменка.

ТАБЛО «УК»

Металіст — Шахтар — 2:2

Голи: Довгий (18),  Прийомов (90+2) — Срна (45+3 пен.) Адріано (72)

Олімпік —   Динамо — 0:1     

Гол: Бурда (90+4)

Карпати — Дніпро — 0:1 

Гол: Калинич (4)

Іллічівець — Зоря — 2:1     

Голи: Зубков (12), Гринь (90+4) — Ліпартія (26)

Металург З — Металург Д — 0:1     

Гол: Лазіч (9)

Волинь — Чорноморець — 1:1  

Голи: Жуніч (35, автогол), Жуніч (76)

Ворскла — Говерла —     2:0  

Голи: Люлька (30, автогол), Громов (74)

Лідери: Динамо — 42 очки, Шахтар — 35, Дніпро — 34, Зоря —24, Металіст — 23, Олімпік —  22.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»