ФУТБОЛ

Збірна України повертається в гонку за путівку на чемпіонат світу-2014

Такого дивовижного перетворення нашої дружини не доводилося бачити давно. На думку спадає матч відбірного циклу ЧС-2006 у Стамбулі, свідком якого довелося бути. Гру проти турків на стадіоні «Фенербахче Шюкрю» через травму пропускав Анатолій Тимощук. Попри це, Олег Гусєв з партнерами буквально розтрощили захисні лави бронзового призера мундіалю-2002 — 3:0.

Тоді у розквіті сил були Шовковський і Несмачний, Русол і Гусин, Шевченко і Воронін. Сьогоднішня ситуація мала вигляд складнішої на порядок. Навіть нічия у першому офіційному поєдинку 2013 року залишала синьо-жовтим суто теоретичні шанси на потрапляння до Бразилії. Тому Михайло Фоменко повинен був тактично переграти свого опонента — 49-річного керманича поляків Вальдемара Форналіка.

Екс-наставникові київського «Динамо» і «Таврії» це вдалося блискуче. У лютому, дебютуючи біля керма збірної проти норвежців, він залишив на лаві запасних наші крила атаки — Коноплянку і Гусєва. 64-річний спеціаліст наче у воду дивився: вінгер «Дніпра» через ушкодження зможе допомогти збірній лише влітку. Цього разу наставник приберіг на другий тайм найдосвідченішого свого виконавця  Анатолія Тимощука.

Задум полягав у тому, щоб на початку зустрічі завдяки енергійним діям 23-річного Степаненка і 22-річного Гармаша, яким допомагав більш досвідчений Ротань, зламати опір поляків у центральній зоні. Всі польові гравці стелилися в підкатах — за перші тридцять хвилин арбітр призначив 11 штрафних у бік гостей.

Такої агресії у дебюті господарі не чекали. Тому і «горіли» вже на сьомій хвилині — 0:2. Така гра на межі фолу коштувала українцям жовтих карток, які отримали всі троє опорних півзахисників. Двоє з них — Руслан Ротань і Денис Гармаш — через перебір попереджень пропустять сьогоднішній поєдинок із командою Молдови. Та  ризик виправдався сповна: гол у роздягальню, який народився завдяки бездоганній взаємодії Гусєва, Ярмоленка і Зозулі, остаточно підірвав бойовий дух «Кадри».

Усе інше було справою техніки. Після перерви розважливий Тимощук, який замінив Степаненка, вміло спрямовував гру в потрібне для нас русло. Ставка на зіграні блоки «Шахтаря» (4 гравці в стартовому складі),  «Динамо» (4 футболісти) і «Дніпра» (3 виконавці) виправдала себе на сто відсотків. Роберт Левандовський та інші зірки польської команди потьмяніли на тлі організованих дій підопічних Фоменка.

Три м’ячі в офіційній зустрічі наша команда забила вперше за останні три з половиною роки. Востаннє синьо-жовтим це вдавалося 14 жовтня 2009-го. Тоді на шляху до мундіалю-2010  українці з рахунком 6:0 на виїзді розгромили Андорру.

Першу перемогу в нинішньому відбірному циклі Андрій П’ятов та його партнери здобули у своїй улюбленій манері — граючи на контратаках. Сьогодні в Одесі в матчі проти непоступливої Молдови нам доведеться продемонструвати іншу грань таланту — вміння розхитувати організовану оборону з десяти польових гравців. Якщо цього не зробити, подвиг на варшавському стадіоні «Народовий» виявиться лише приємною випадковістю.

Капітан збірної Ротань (№14) проти Молдови не зіграє. Фото Укрiнформу

ПРЯМА МОВА

Михайло ФОМЕНКО,
головний тренер збірної України:

— Напередодні матчу мене запитували, як ми збираємося грати у цьому вкрай важливому поєдинку. Думаю, для суперника стало несподіванкою, що на чужому полі ми діятимемо першим номером. Усі футболісти зіграли з максимальною віддачею. Навіть отримані жовті картки — результат бажання зіграти якомога краще: на, жаль,  не вдалося стримати емоцій. 

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація до ЧС-2014

Польща — Україна — 1:3
Голи: Піщек (17) — Ярмоленко (2), Гусєв (7), Зозуля (45)

Сан-Марино — Англія — 0:8
Голи: Валле (18, автогол), Окслейд-Чемберлен (29), Дефо (25, 77), Янг (39), Лемпард (42), Руні (54), Старрідж (70)

Молдова — Чорногорія — 0:1
Гол: Вучініч (79) 

Група H

                          І     В     Н     П     М     О

Чорногорія       5     4     1           13-2  13

Англія               5     3     2     0     20-2  11

Україна             4     1     2     1     4-3   5

Польща             4     1     2     1     6-6   5

Молдова           5     1     1     3     2-8   4

Сан-Марино    5     0     0     5     0- 240

26 березня зустрічаються:

Україна — Молдова

Чорногорія — Англія

Польща — Сан-Марино

Група А

Хорватія — Сербія 2:0
Голи: Манджукіч (23), Оліч (37)

Група Е

Норвегія — Албанія — 0:1
Гол: Саліхі (67)

Група F

Люксембург — Азербайджан — 0:0

Північна Ірландія — Росія — перенесено

Група G

Ліхтенштейн — Латвія — 1:1
Голи: Полверіно (17) — Цауне (30)

Словаччина — Литва — 1:1
Голи: Якубко (40) — Сернас (19)

Боснія і Герцеговина — Греція — 3:1
Голи: Джеко (29, 52), Ібішевич (36, з пенальті) — Гекас (90)

Група I

Іспанія — Фінляндія — 1:1
Голи: Рамос (49) — Пуккіла (79)

Франція — Грузія — 3:1
Голи: Жиру (45), Вальбуена (47), Рібері (61) —  Кобахідзе (71)