З ПОЧИНОМ!

Наша команда серед лідерів за кількістю паралімпійських нагород

Україна успішно стартувала на Паралімпійських іграх у Лондоні, здобувши  першого дня вісім нагород, з яких по два «золота» і «срібла» та чотири «бронзи». Три нагороди до  скарбнички збірної поклали дзюдоїсти.

Володарем першого українського «золота» на Іграх став представник Рівненщини та Дніпропетровщини Давид Хорава у ваговій категорії до 66 кг.  У кваліфікації він переміг фіна Яна Калланкі, а потім у півфіналі впевнено розправився з іспанцем Давидом Гарсіа дел Валле. У вирішальній сутичці 24-річний борець зійшовся з переможцем попередніх Паралімпійських ігор у Пекіні-2008 китайцем Сю Жао. Але ні титул суперника, ні інші чинники того вечора вже не могли перешкодити Хораві піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу пошани.

Наталя Прологаєва (в центрі): перша Паралімпіада - золота. Фото з сайту london2012.com

Зазначимо, що у всіх трьох сутичках на турнірі Давид здобув чисті перемоги, також цей спортсмен завоював першу золоту нагороду в дзюдо за всю історію Паралімпійських ігор — раніше українці вигравали тільки бронзові медалі, наголосили «Урядовому кур’єру» у Федерації дзюдо України.

Давид Хорава тренується під керівництвом заслужених тренерів України Анатолія Пирога та Михайла Романкевича.

— Звичайно, ми з Давидом готувалися саме до перемоги на Паралімпійських іграх, — зазначив Анатолій Пиріг. — Потенційно він був готовий до цього, ще й зірки склалися на  нашу користь. Два роки тому в Туреччині Давид став чемпіоном світу, цього року був бронзовим призером чемпіонату Європи, там «проколовся» трошки, міг показати кращий результат. На Кубку світу став третім — загалом усе до того йшло! І їхав він до Лондона вигравати!

Давид тренується в мене із самого дитинства, прийшов у зал, коли ще в школу ходив, клас у шостий. Уже більш як десять років працюємо разом. Дуже радий за нього. Удвічі приємно, що це перша золота нагорода в дзюдо, до цього українці на Паралімпіадах вигравали тільки бронзові медалі.

Дві бронзові медалі виграли вихованки рівненської школи дзюдо та заслуженого тренера України Михайла Романкевича Юлія Галинська та Наталія Ніколайчук.

Після першого дня турніру з дзюдо Україна була  на другому місці медального заліку з одним «золотом» та двома «бронзами», лідирувала Німеччина, дзюдоїсти-паралімпійці якої взяли два «золота». Учора лондонський татамі випробували киянин Дмитро Соловей (73 кг) та Олександр Косінов (81 кг, Рівненська обл).

Україна небезпідставно сподівалася  на  паралімпійські нагороди у плаванні. Це довела у четвер Наталія Прологаєва, яка найкраще пропливла у фіналі на 50 метрів вільним стилем. Для Наталії це перші Паралімпійські ігри. Саме на її честь у Водному центрі в Лондоні у четвер уперше зіграли гімн України.

Тож за підсумком першого дня у таблиці медалей українська збірна опинилась одразу на четвертому місці, поступаючись лише Китаю (шість золотих), Австралії (три золоті) та господарям — Великій Британії (дві золоті та три срібні).

Тож українська команда, яка на попередній Паралімпіаді в Пекіні посіла четверте місце з 24 медалями, стала одним із фаворитів Ігор у Лондоні. Президент Паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич визнав, що тепер він більше нервується, оскільки «від команди вже є певні очікування, і всі перебувають під більшим тиском, щоб виступити на належному рівні».

Учора на змаганнях розіграно 40 комплектів нагород.

ОФІЦІЙНО

Президент України Віктор Янукович привітав дзюдоїста Давида Хораву та плавчиню Наталію Прологаєву зі здобуттям золотих медалей на XIV Паралімпійських іграх у Лондоні.

Уся Україна, наголосив глава держави, пишається перемогою своїх спортсменів, які вибороли високі нагороди вже першого дня змагань.

Віктор Янукович побажав чемпіонам міцного здоров’я, подальших спортивних досягнень та яскравих перемог у майбутньому. 

А Прем’єр-міністр України Микола Азаров надіслав вітання срібним призерам  ХІV літніх Паралімпійських ігор 2012 року з плавання Катерині Істоміній, Євгенові Богодайку, бронзовим призерам ХІV літніх Паралімпійських ігор 2012 року з плавання Сергієві Кліпперту, Дмитрові Виноградцеві, бронзовим призерам ХІV літніх Паралімпійських ігор 2012 року з дзюдо Наталії Ніколайчик,  Юлії Галінській.