ЄВРОКУБКИ

Уперше чотири футбольні команди   представлятимуть Україну  на міжнародній арені
після зимової паузи

Там, де  присутня змагальність, місце, безумовно,  має значення. А кожен виграний матч це ще й залікові бали у рейтингову  скарбничку. Приміром, для здобуття гарантованої путівки до плей-оф дніпропетровцям у четвер  було достатньо або самим не програти в Ейндховені, або дочекатися благої звістки зі Швеції, де АІК не повинен був здолати «Наполі». У підсумку спрацювали обидва варіанти. Та втішає, що все-таки «Дніпро» розв’язав своє питання сам.

У п’ятому турі групового етапу Ліги Європи УЄФА підопічні Хуанде Рамоса домоглися вольової перемоги на чужому полі й достроково гарантували  собі перше місце в квартеті F. На точний удар з-за меж штрафного майданчика  у виконанні Джорджина Вейналдума гості ще до перерви відповіли голом Євгена Селезньова, а після вразили «Ейндховен» шедевром Євгена Коноплянки. Майстерність  одного з лідерів дніпропетровської команди і збірної України, який приголомшив фірмовим різаним ударом не лише голкіпера гостей Стрініча, а й  численних уболівальників  голландської команди, які  після цього удару  остаточно розчарувалися в тренерській унікальності Діка Адвоката, заслуговує на окрему похвалу.

Додамо, що вже  за рахунку 2:1 на користь дніпрян мав забивати  Роман Зозуля, який вийшов на заміну.  Однак цього разу цифри на табло не змінилися. Під кінець зустрічі ПСВ додав обертів, та  замість небезпечних моментів це знайшло відображення у зайвих емоціях обох команд. Тож 6 грудня у домашньому матчі з АІК підопічні Хуанде Рамоса можуть грати у своє задоволення. Прикро лише, що видалений Джаба Канкава команді не допоможе.

Із першого місця виходить у весняну частину Ліги Європи і харківський «Металіст». За тур до завершення групового етапу підопічні Маркевича вдома обіграли «Байєр» і випередили німецький клуб на три пункти в турнірній таблиці.  Навіть якщо харків’яни програють в останньому матчі «Рапіду», а «Байєр» переможе «Русенборг», за рахунок очних зустрічей «Металіст», який ще й помстився леверкузенцям за загальні 0:6 у сезоні 2010/11, зберігає за собою першу сходинку в групі.

Це означає, що  при жеребкуванні 1/16  фіналу Ліги Європи обидві українські команди отримають право провести перші матчі на виїзді, що наприкінці лютого  може  стати неабиякою перевагою.

Тож тепер і харків’яни,  і дніпропетровці можуть зосередитися на  матчах внутрішньої першості. Зрештою, для кого заробляються рейтингові бали?

Тріумф «Дніпра» розпочався з голу Селезньова (праворуч). Фото з сайту ФК Дніпро

ТАБЛО «УК»

Група F

ПСВ — Дніпро — 1:2
Голи:
Вейналдум (18) — Селезньов (24), Коноплянка (74)

АІК — Наполі — 1:2 
Голи: 
Даніельссон (35) — Дземаїлі (20),  Кавані (90, пен.)

                І В Н П М    О

Дніпро    5 4 0 1 12-8 12

Наполі     5 3 0 2 11-9  9

АІК          5 1 1 3 5-10  4

ПСВ         5 1 1 3 5-6   4

Група K

Металіст — Байєр — 2:0
Голи: 
Крістальдо (46), Шав’єр (85)

Русенборг — Рапід — 3:2
Голи:
Чібуїке (28), Ельюнуссі (76),  Пріка (79) — Шраммель (53),  Бойд (66)

                  І В Н П М  О

Металіст   5 4 1 0 9-2 13

Байєр        5 3 1 1 8-2 10

Русенборг 5 2 0 3 7-9   6

Рапід         5 0 0 5 3-14 0