ПЕРСПЕКТИВА

Микола Азаров у Брюсселі переконує тамтешніх політиків у тому,  що Україна здатна наблизитися до Європи

Учора в столиці Об’єднаної Європи Прем’єр-міністр зустрівся з Високим Представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики, віце-президентом Європейської Комісії Кетрін Ештон.

Сторони обговорили актуальні питання відносин Україна — ЄС, включаючи перспективи укладення Угоди про асоціацію. Високий Представник ЄС поінформувала главу українського уряду про результати обговорення цього питання міністрами закордонних справ ЄС, яке відбулося напередодні.

Осінні вибори українського парламенту стануть для Європи лакмусовим папірцем у відносинах з Києвом, зауважила Кетрін Ештон. Фото з архіву Укрінформу

Окрему увагу було приділено внутрішньополітичній ситуації в Україні. Микола Азаров поінформував Високого Представника про реформи, які здійснюються в Україні. Він запевнив, що ми намагаємося у максимально прозорий та конструктивний спосіб дати відповідь на зауваження ЄС. Зокрема він звернув увагу на ухвалення Верховною Радою України нового Кримінально-процесуального кодексу, який має радикально змінити принципи у кримінальному провадженні, а також на реформи в податковій та митній сферах, процес дерегуляції економіки.

Прем’єр-міністр підкреслив, що українська влада зробила все для проведення чесних і демократичних виборів. Зокрема ухвалено закони про вибори, про громадські організації, про публічну інформацію.

Водночас глава уряду закликав представників ЄС направляти в Україну на вибори стільки спостерігачів, скільки вони вважають за необхідне, оскільки влада нашої держави зацікавлена в тому, щоб виборчий процес пройшов максимально відкрито і прозоро.

Зі свого боку Кетрін Ештон наголосила, що дотримання Україною принципів верховенства права, а також проведення прозорих і демократичних парламентських виборів восени цього року матимуть визначальне значення для швидкості політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС.

У програмі дводенного візиту українського Прем’єра до Брюсселя —  участь у засіданні Ради з питань співробітництва Україна — ЄС.  Крім того, запланований виступ Миколи Азарова на конференції «Україна та ЄС — яке майбутнє?» в Європейському парламенті. Передбачені й зустрічі глави українського уряду з Комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле, Президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом та низкою європейських політиків.