ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров прирівняв Угоду про асоціацію з Євросоюзом  до програми модернізації економіки і суспільства

Учора уряд несподівано для журналістів працював у розширеному режимі. Для звіту про підсумки соціально-економічного розвитку регіонів у першому кварталі до Києва прибули голови обласних державних адміністрацій. Утім, побачити їх могли лише телеоператори й фотокореспонденти, тоді як усі інші змушені були спостерігати за перебігом засідання через монітори прес-центру.

Попри звітний період, ударний акцент Прем’єр-міністр Микола Азаров вирішив зробити на підсумках візиту української делегації до столиці Об’єднаної Європи Брюсселя. Адже від результатів тамтешніх переговорів і досягнутих домовленостей залежить, без перебільшення, зовнішньополітичний курс України, проголошена майбутня модернізація економіки та всіх сфер нашого життя.

Цього року участь у програмі «Доступне житло» можуть узяти понад 30 тисяч сімей. Фото Укрінформу

Ми потрібні одне одному

Україна і Євросоюз завершили роботу над Угодою про асоціацію у дещо різних вагових категоріях, але в однаково непростих умовах. Наша країна переживає чи не вирішальний момент глибоких системних реформ в економіці й суспільних відносинах. Без сторонньої допомоги розраховує цілковито на власні сили, сплачуючи при цьому завищену ціну за газ і боргові зобов’язання минулих років.

Проблеми ж Євросоюзу спричинені жорстким впливом фінансово-економічної кризи, що поставило найслабші ланки єврозони перед вибором: залишатися в ній чи шукати інші шляхи виходу з боргової ями. І в цій ситуації на порядку денному з’являється узгоджена й, за словами глави уряду, безпрецедентна Угода про асоціацію. «Керівники Європейської комісії одностайно вважають цей документ найамбітнішою і всеосяжною угодою ЄС із третьою країною», — додав Микола Азаров.

З огляду на ситуацію, накопичення проблем і поглиблення суперечностей не може відповідати інтересам сторін. Тим більше в період, коли кризові явища значно підвищують цінність кожного успішного проекту чи кожної інвестиції. Щодо останніх Микола Азаров навів красномовні цифри: 40 млрд доларів — саме стільки становить обсяг прямих іноземних інвестицій Євросоюзу в українську економіку, тобто 80% їх загального обсягу.

«І Україна, і Європейський Союз однаково розглядають Угоду про асоціацію як вищу цінність для стратегічного співробітництва, — нотки впевненості у голосі Прем’єра стали звучати дедалі відчутніше.— Тому плану «Б» для нас не існує. Ми спільно, крок за кроком, зніматимемо з порядку денного питання, які заважають або гальмують остаточне затвердження документа».

На його глибоке переконання, засідання Ради з питань співробітництва Україна — ЄС повинно покласти край спекуляціям про нібито невиконання нашою стороною погодженого плану дій. Судіть самі: про останні системні перетворення ще кілька років тому можна було хіба що мріяти. В державі прийнято схвалені європейськими експертами такі закони: про вибори, про громадські організації, про свободу зібрань, про доступ до публічної інформації, про судоустрій, про боротьбу з корупцією, Податковий і Митний кодекси. Буквально днями набув чинності Кримінальний процесуальний кодекс. Революційний, як для нашої правоохоронної системи, законсервованої з 60-х років ХХ століття.

Україна приєдналася до європейської Енергетичної хартії. Ухвалює зміни до законодавства для її виконання. І понад два роки надійно, без жодних проблем транспортує до Європи газ. Навіть собі у збиток.

Водночас Європа висуває до України багато претензій щодо верховенства права, вибіркового правосуддя тощо. За словами Миколи Азарова, стурбованість партнерів означає для уряду лише одне: хоч би чим її було спричинено, влада її не відкидатиме і не ігноруватиме. Навпаки, чутиме і завжди відверто й аргументовано, на фактах пояснюватиме свою позицію. Інакше кажучи, Прем’єр висловив готовність шукати спільний вихід на ∂рунті об’єктивності, загальновизнаних норм права і взаємної довіри.

Загалом Угоду про асоціацію на наших теренах розглядають насамперед як комплексну програму масштабних внутрішніх перетворень у всіх сферах політичного, економічного та соціального життя держави. Це програма модернізації країни, яка потрібна саме українському народу.

10 років  для забезпечення житлом

Із середини травня, відколи запрацювала програма «Доступне житло», вже затверджено перші 1127 квартир, які громадяни можуть придбати на умовах здешевленої іпотеки. Їх перелік надіслано до банків, що беруть участь у програмі, а Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оприлюднило його на своєму офіційному сайті.

За словами глави уряду, нині на поліпшення житлових умов можна розраховувати у Криму, на Волині, Дніпропетровщині, Запоріжжі, Івано-Франківщині, Кіровоградщині, Луганщині, Львівщині, Миколаївщині, Полтавщині, Харківщині, Буковині та Сумщині. Забудовники останньої області особливо потішили Прем’єра. Там сім будівельних компаній вже зараз пропонують 208 одно- та двокімнатних осель.

Загалом цього року участь у програмі «Доступне житло» можуть взяти понад 30 тисяч сімей. Звичайно, цього замало з огляду на те, що поліпшення житлових умов потребують понад мільйон сімей.

«Але після довгих років, коли черга взагалі не рухалася, це помітний крок до нової якості життя в країні, — упевнено підкреслив Микола Азаров. — Згодом ми вийдемо на кредитування 100—200 тисяч сімей щорічно. І так за 10 років розв’яжемо житлову проблему». 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

 ♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (проект закону);

♦ Деякі питання визначення середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності галузевого рівня на 2012—2016 роки (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про державне замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (післядипломна освіта) для державних потреб у 2012 році (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Деякі питання включення об’єктів права державної власності до переліку об’єктів, що підлягають приватизації (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок (розпорядження уряду).