ЛИХО

Однією з найвірогідніших версій лісових пожеж на Херсонщині глава уряду вважає зумисний підпал для подальшого вивезення деревини    

Хвойні ліси Херсонщини стали заручниками спекотної погоди і, можливо, недбальства чи навіть злочинних дій. Лісова пожежа поблизу селища Кринки Цюрупинського району Херсонської області на території Корсунського лісництва виникла 9 серпня близько 10.20 на площі 50 га. Майже половина осередку припала на верховий ліс, тобто крони. Саме тому вогонь так швидко поширився, бо до кінця дня площа ураження досягла окремими осередками приблизно 1000 та 500 га відповідно.

За димом  не видно людей

Надзвичайна ситуація на півдні змусила Прем’єр-міністра Миколу Азарова майже одразу по завершенні робочої поїздки на Сумщину терміново вилетіти безпосередньо в епіцентр лиха. Його масштаби виявилися настільки непередбачуваними, що довелося оперативно створювати Урядову комісію з ліквідації пожежі та її наслідків, яку очолив особисто Прем’єр-міністр. До її складу увійшли керівники МНС, МВС, Мінекономрозвитку, МОЗ, Міноборони, Мінприроди, Мінінфраструктури, Мінфіну, Мінсоцполітики, Мінагрополітики, Держлісагентства, Держводагентства.

Оцінити масштаби катастрофи глава уряду зміг не лише на землі, а й із повітря, після чого засідання оперативного штабу з ліквідації лісової пожежі було переведено в конструктивне русло з урахуванням конкретної ситуації, можливих варіантів її розвитку та шляхів локалізації з повною подальшою ліквідацією лиха.

Заради справедливості слід зазначити, що на місці не стали чекати вказівок із центру, а буквально по гарячих слідах мобілізували майже 700 правоохоронців. Таке рішення прийняв міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. З них 300 військовослужбовців внутрішніх військ МВС із військових частин Миколаївської та Херсонської областей було відряджено для гасіння пожежі. Для ліквідації стихійного лиха та охорони громадського порядку задіяно ще 350 працівників міліції області. На місці пожежі працює слідчо-оперативна група, до складу якої увійшли представники центрального апарату МВС.

 Прем’єр Микола Азаров і Секретар РНБОУ Андрій Клюєв з борту літака оцінили маштаби лісової пожежі. Фото з сайту МНС 

Уроки  на майбутнє

Під час пожежі постраждало двоє лісників: один у важкому стані, інший у стані середньої тяжкості. Загалом же постраждалих виявилося троє. Всі вони перебувають у медичних закладах. Про це заявив Микола Азаров у ході засідання оперативного штабу.

«У нас є троє постраждалих, їх життю нічого не загрожує, вони вже перебувають у лікарні. Їх забезпечили всіма потрібними ліками. За необхідності ми їх доставимо у спеціалізовані центри», — уточнив він.

Глава уряду повідомив, що на території оперативного штабу з ліквідації пожежі розгорнуто медичні пункти і чергують бригади медичної допомоги. Також буде організовано харчування громадян та охорона території.

Водночас  Микола Азаров звернув увагу Секретаря РНБО Андрія Клюєва на необхідність організації відпочинку вогнеборців: «Я прошу забезпечити людей їжею, водою. Розгорнути спеціальний  табір, щоб ті, хто позмінно працюють, мали повноцінні умови для відпочинку, адже коли люди стомлюються, трапляються нещасні випадки».

У ході роботи комісії він заявив, що постраждалі від пожежі на Херсонщині отримають компенсацію. «Я доручив голові Херсонської ОДА надати урядові дані про постраждалих від пожежі. Допомогу людям, безумовно, буде надано, компенсації буде виділено», — запевнив Микола Азаров, зауваживши, що жоден населений пункт від пожежі поки що не постраждав, згоріли лише дві ферми.

Утім, немає нічого ціннішого за людське життя, тому  необхідно максимальну увагу приділяти життю та здоров’ю людей. «Я сказав голові обладміністрації Херсонщини, що нам простіше всі населені пункти, які перебувають у зоні небезпеки, наново відбудувати, ніж втратити хоча б одне життя, — продовжив Микола Азаров. — Тому якщо є хоча б найменша небезпека — евакуюємо людей. Усі витрати ми компенсуємо. Людину не повернеш. Будинки, машини — все це справа наживна».

Старання пожежників були немарними. Два осередки вогню на час перебування Прем’єра вже вдалося локалізувати. «Служби, які брали участь у засіданні оперативного штабу, доповіли про проведену роботу, — поінформував глава уряду. — На контурах пожежі поставлено достатньо людей і техніки,  аби відсікти пожежу від населених пунктів і не допустити її поширення».

Крім спецпідрозділів МВС та МНС з Херсонської та сусідніх областей, до ліквідації залучено й пожежні літаки Ан-32П та вертольоти Мі-8МТ з водозливними пристроями. Враховуючи досвід їх використання,  найближчим часом буде прийнято урядове рішення про виділення коштів для виготовлення спеціальних цистерн для вертольотного полку, який базується на Херсонщині, та перепідготовку військових льотчиків з тим, аби залучати їх для гасіння пожеж. Секретар РНБО України Андрій Клюєв, на якого покладено безпосереднє керівництво діями з ліквідації пожежі, зазначив, що на ці потреби слід  виділити 3—5 млн  грн. І за місяць усе задумане можна реалізувати.

 

Вогнеборці роблять усе, щоб не допустити пожежу до населених пунктів. Фото з сайту МНС

Куди полетять друзки?

По гарячих слідах прокуратура Херсонської області порушила кримінальну справу за фактом умисного підпалу лісу. «Це надзвичайно прикрий факт, і ми обов’язково знайдемо тих негідників, через яких країні завдано колосальних збитків», — наголосив Микола Азаров. По-перше, ліс було відкрито для доступу, попри урядове рішення про закриття на час спеки лісів для відвідування. По-друге, слід з’ясувати, чому  ті, хто повинен стежити за лісом, довели ситуацію до таких масштабів, не локалізувавши пожежу вчасно, допустивши її поширення на таку велику територію».

Тож Микола Азаров упевнений, що правоохоронні органи зроблять усе для того, аби винних у підпалі лісу було покарано. «Ми доручили прокуратурі й Міністерству внутрішніх справ розслідувати, чому скарги лісників на незаконний видобуток піску в цьому лісовому масиві органи МВС залишили без уваги», — сказав Микола Азаров.

Нині правоохоронні органи розглядають версію про умисний підпал лісу для подальшого вивезення деревини, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. «Завдання Міністерства внутрішніх справ — розслідувати інформацію, що ліс було спеціально підпалено, аби в подальшому вивезти кругляк»,  — підкреслив Микола Азаров.

***

Учора вранці після проведення повітряної розвідки розпочато гасіння осередків пожеж із одночасним залученням максимально необхідної кількості наземних і авіаційних сил. За останніми даними, до ліквідації двох великих пожеж на території Корсунського та Велико-Копанського лісництв у Цюрупинському районі залучено 1767 чоловік особового складу та 153 одиниць техніки. Ситуація перебуває під контролем. Заходи з ліквідації пожеж тривають. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»