Директор Сумського обласного
театру драми та музичної комедії 
Микола ЮДІН

Ювілейний 80-й сезон Сумський обласний театр драми та музичної комедії імені М. Щепкіна розпочав у капітально відремонтованому приміщенні в статусі академічного прем’єрною виставою за п’єсою Михайла Старицького «По-модньому». Такої зливи приємних новин у театральних Сумах ще не було. Однак до багатогранного оновлення на всіх напрямках творча трупа йшла наполегливо впродовж багатьох років. Про це «УК» розповідає директор театру Микола ЮДІН.

 Миколо Михайловичу, побувавши на прем’єрному показі, навіть не знаю, з якої ноти розпочинати нашу бесіду. Всі вони — мажорні, піднесені.

— Краще — з новосілля. Адже щойно будівельники зняли риштування, що оперезали будівлю ще минулого літа. Певно, встигли побачити, який тепер у нас театр, — красень. Причому і зовні, й усередині. Тут усе зроблено на багато десятиріч і на совість.

Будівельники застосували кілька сучасних європейських технологій, завдяки яким узимку в приміщенні буде тепло, а влітку — прохолодно. Повністю замінено дах, унікальний за конструкцією вентиляційний фасад — будівельники зняли майже сто тонн зайвого матеріалу, зробивши його вдесятеро легшим.

У приміщенні чудова акустика. Київські фахівці запевнили, що нині театральні «вуха» в Сумах надчутливі. Встановлено прекрасне освітлення — таке мають театри Німеччини й інших країн Європи. А як змінили залу! Всі, хто був на прем’єрі, не приховували захоплення. Подбали про глядачів з обмеженими можливостями: для них встановили пандуси, підйомники.

Сцена з вистави «По-модньому». Фото Володимира КОВАЛЕНКА

 З яких джерел фінансували будівельні роботи? Хто був ініціатором ремонту? Адже, якщо не помиляюся, за 32 роки, звідколи Суми одержали театр, тут не ступала нога реставраторів і будівельників.

— Правду кажете. Це перша така масштабна реконструкція за роки існування театру. Кошти виділені з державного й обласного бюджетів, долучився до справи й соціально відповідальний місцевий бізнес.

Ініціатором реконструкції став голова облдержадміністрації Юрій Павлович Чмирь. У галузі культури працюю майже 40 років, і це перший керівник обласного рівня, який не кидає слів на вітер.

 На цьому поставлено будівельну крапку?

— Ні. Завершився тільки перший етап реконструкції, потім буде другий. Маємо чимало задумів, серед яких — обладнати малу сцену, оновити завісу, виконати інші будівельні й оздоблювальні роботи.

 Навіть трохи незвично, коли до назви театру нині припасовують «академічний».

— Мені також (усміхається). Але звикатимемо. Надання нового статусу — це насамперед визнання заслуг колективу і водночас підвищені вимоги до його професійного рівня. Всі працівники усвідомлюють відповідальність, і будьте певні: визнання додасть сил, енергії, завзяття.

 Новий театральний сезон розпочали прем’єрною виставою «По-модньому», яку дуже прихильно зустріли глядачі. На які спектаклі вони можуть розраховувати протягом найближчих місяців?

— Прем’єр буде рясно, всього шість. Окрім згаданої, «Солом’яний жарт» Н. Шейко-Медведєвої, «Стережися лева» Я. Стельмаха, «За зачиненими дверима» Ж.-П. Сартра, «Енеїда» І. Котляревського та «Свої люди — порахуємося» О. Островського. Постановки здійснюватимуть талановиті режисери: заслужений артист України Олександр Рибчинський (він художній керівник театру і на ньому здебільшого тримається творча робота), Ганна Кобець та інші знані митці.

Окрім названих, у нашому репертуарі 22 спектаклі: українська, російська, зарубіжна класика. Всі вони вже мають свого глядача, шанувальників, тож нам залишається виправдовувати цю увагу й довіру.

  Чи омолоджується колектив акторів і на кого вони сьогодні рівняються на сцені?

— Найбільша наша цінність — колектив, який заслуговує високої оцінки. Народних артистів Євгенію Серебрякову й Миколу Ластовецького знає не тільки театральний світ України, а й Європи. Маємо також шість заслужених артистів, двох заслужених працівників культури і справжнє гроно молодих талановитих акторів. Вони активно заявляють про себе: майстерністю, новим баченням тих чи тих ролей, своєрідним театральним шармом.

Олександр ВЕРТІЛЬ, 
«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК»

Микола ЮДІН. Народився 1954 року в місті Путивль на Сумщині. Закінчив Харківський державний інститут культури. Член кількох творчих спілок України. Лауреат міжнародних і всеукраїнських фестивалів мистецтв. Заслужений діяч мистецтв України.