Соціально відповідальні підприємства та організації Миколаївщини продовжують надавати допомогу військовим, що постраждали в зоні проведення АТО. Так, трудовий колектив дирекції НАСК «Оранта» виступив з ініціативою перерахувати свій одноденний заробіток на придбання сучасного медичного обладнання. Було вирішено надати благодійну підтримку лікарні швидкої медичної допомоги — закупили апарат біполярної коагуляції для лікування військовослужбовців та інших постраждалих у зоні АТО.

Обладнання передано нейрохірургічному відділенню лікарні, де проводять найскладніші операції при черепно-мозкових травмах, травмах хребта й спинного мозку, пухлинах головного та спинного мозку. Відділення розраховано на 60 ліжок, лікарі забезпечують ургентну та планову спеціалізовану допомогу жителям міста й області. Лікують тут і бійців, що повернулися із зони АТО. Нині з різними видами травм у відділенні перебувають троє військових.

З допомогою сучасного апарата миколаївські лікарі рятуватимуть життя бійців. Фото автора

Ординатор нейрохірургічного відділення лікарні нейрохірург Сергій Сич зазначив, що їхньому відділенню апарат біполярної електрокоагуляції був вкрай необхідний, адже він дає змогу зупиняти кровотечу під час нейрохірургічних операцій без пошкодження навколишніх тканин. Такий апарат використовують при пухлинах головного мозку, при черепно-мозкових травмах, при пухлинах спинного мозку, міжхребцевих грижах. На жаль, старенький апарат часто виходив з ладу і вже не відповідав медичним вимогам. Тож новому апарату у відділенні були щиро раді.

Головний лікар ЛШМД Олександр Дем’янов зауважив: «Коли завершаться бойові дії, цей апарат допомагатиме людям, які потраплятимуть у нейрохірургічне відділення. Кожен лікар зацікавлений в тому, щоб наш медичний заклад розвивався, щоб ми були доброзичливими до людей і мали сучасне обладнання. Добре, що ми знайшли тих, хто готовий допомогти і зрозуміти проблеми, які існують у медицині. На наше прохання придбати нове обладнання відгукнулася компанія, яка нас завжди підтримує. «Оранта» страхує і пацієнтів, і лікарів. Так, протягом багатьох років вона страхує наших співробітників від нещасних випадків при роботі з ВІЛ-інфікованими та хворими на СНІД. Це велика допомога, і компанія вкотре демонструє не тільки людяність, а й патріотизм».

Фахівці-нейрохірурги кажуть, що завдяки новому апарату в рази зменшаться крововтрати при проведенні операцій. Адже для хірургічних втручань у нейрохірургії найбільша небезпека — це коагуляція. Тепер пінцет вже не заллється кров’ю, і лікар зможе нормально працювати. Важливо й те, що апарат придбано з урахуванням побажань медиків.

Директор Миколаївської обласної дирекції НАСК «Оранта» Віталій Ніколаєнко повідомив, що в компанії прийнято рішення надавати адресну допомогу медичним установам, в яких лікуються бійці із зони АТО, та безпосередньо воїнам. «Це рішення людей, котрі у нас працюють, — зазначив Віталій Олександрович, — колектив відгукнувся на прохання та допоміг. Зараз непрості часи для всіх — для держави та її громадян, для підприємств та підприємців.

Незважаючи на це, «Оранта» була і залишається соціально відповідальною компанією в Україні. В рамках підтримки військовослужбовців та медичних закладів України, які надають допомогу постраждалим у зоні проведення АТО, компанія спрямувала на закупівлю медичних препаратів та устаткування близько 350 тисяч гривень».