ПРАВОПОРЯДОК

Очільник МВС змушений застосовувати жорсткі методи для наведення порядку в рядах правоохоронців

Статус чергового брифінгу в головному міліцейському відомстві країни трохи несподівано було піднято до найвищого рівня - до журналістів вийшли міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов і два його заступники - Леонід Зима та Віктор Ратушняк. Високі міліцейські чини прокоментували деякі пов'язані зі своїм відомством події, що викликали і викликають помітний громадський інтерес.

Першим, чого торкнувся міністр, стала заява Рахункової палати про нібито виявлені серйозні фінансові порушення в системі МВС. Йдеться про нецільове використання понад 15 млн грн благодійних коштів на проведення різного роду урочистостей, конкурсів і навіть банкетів. Там, за словами Анатолія Могильова, зазначається, що ситуація з надходженням благодійної допомоги правоохоронцям за останні вісім місяців помітно погіршилася. Певна річ, подібна інформація з відповідними негативними коментарями була миттєво розповсюджена деякими ЗМІ.

Аудит фінансової діяльності МВС за 2008, 2009 і першу половину нинішнього року справді проводився, підтвердив міністр. Але в Акті перевірки немає жодного порівняльного аналізу за різні періоди цього та минулих років, тому звідки взялися такі висновки, незрозуміло. Тим паче, що в документі немає жодного слова про банкети. В матеріалах перевірки вказано на порушення фінансового характеру в минулі роки, а недоліки першого півріччя 2010 року зводяться лише до несвоєчасного обліку тієї ж благодійної допомоги. Це пояснюється особливістю звітних періодів - приміром, кошти надійшли на початку місяця, а ставляться на облік за підсумками кварталу. Такі порушення прогнозовані і їх можна легко виправити, зазначив Анатолій Могильов.

Вважаючи висновки Рахункової палати необгрунтованими, міністр звернувся до її голови Валентина Симоненка з листом, де він, окрім усього іншого, просить повідомити МВС про наявність аналітичних даних, що стали підставою для висновків РП про погіршення ситуації з використанням благодійної допомоги в цьому році, а також про факти витрачання таких коштів на банкети в системі міністерства. "Ми з нетерпінням чекаємо на відповідь", - сказав він.

Міністр внутрішніх справ висловлює своє занепокоєння станом справ у самій міліції. "Те, що ми останнім часом виявляємо в своїх рядах, викликає серйозне занепокоєння - мені самому іноді стає страшно за те, яка міліція дісталася Могильову, - заявив він. - Лише за останній тиждень у Вінниці затримали чотирьох працівників карного розшуку з Донеччини, які взяли собі заручника і вимагали за його звільнення гроші... А в Харкові заарештовано співробітника міліції, який упродовж двох років з метою грабунку вбивав людей... Тому я змушений застосовувати найжорсткіші заходи навіть щодо дрібних порушень у наших рядах", - повідомив Анатолій Могильов.