У першому матчі раунду плей-оф Ліги чемпіонів УЄФА підопічні Мірчі Луческу  забили  віденському «Рапідові» на полі арени «Ернст Хаппель», зберігши свої ворота на замку в третьому поспіль єврокубковому поєдинку. Скориставшись передачею Ярослава Ракицького, з лівого флангу, переможний м’яч у ворота господарів на 44-й хвилині  провів Марлос. Завдяки використаному моментові і надійній обороні (окрім Ракицького на окрему похвалу заслуговує і голкіпер гірників Андрій П’ятов) «Шахтар» домігся  комфортного результату перед грою-відповіддю наступного вівторка у Львові.

Український клуб і експерти, і букмекери вважають фаворитом цієї пари, тож жодних несподіванок. Гірники активніше почали поєдинок під акомпанемент дощу. Проте досить швидко господарі перехопили ініціативу та змусили понервувати уболівальників «Шахтаря». Шауб, відірвавшись від захисників, пробив головою поруч зі стійкою. А згодом Степаненко ледь не зрізав м’яч у власні ворота після прострілу Павелича.

Надалі гра пішла з перемінним успіхом. А темп дещо знизився, зважаючи на погодні умови: мокре поле здатне на несподіванки.

Півзахисник «Шахтаря» Марлос — новий джокер команди. Фото з сайту sfgate.com

Розв’язка (як потім виявилося, усього матчу) настала наприкінці першого тайму. На 42-й хвилині П’ятов неймовірним чином витягнув удар Кайнца метрів з десяти. А у наступній атаці зіграло найстаріше футбольне правило. Ракицький опинився на лівому фланзі та прострілив повз захисників на Марлоса. Той прибрав одного оборонця та пробив точно у дальній кут.

На жаль, мажорне завершення тайму «змазала» травма Степаненка, яку він отримав під час верхової боротьби. Тараса забрали до лікарні, де наклали сім швів, але загалом з ним усе гаразд, він повернувся до України разом з командою. Сподіваємося, що півзахисник допоможе своїй команді у матчі-відповіді, а згодом і збірній України.

Утім, на думку головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу, матч-відповідь буде не менш важливим і важким. «Ми знали, що це сильна команда, яка пресингує. Ми намагалися атакувати з  половини поля суперника. У другому таймі ми мали моменти забити ще, але не ризикували. Це важлива перемога над сильним клубом, який підтримували сьогодні 45 тисяч уболівальників», — не приховував задоволення румунський наставник.

Водночас головний тренер віденського клубу Зоран Баришич визнав справедливість футбольного правила «Не забиваєш ти…», адже перед пропущеним голом у його підопічних був супермомент. «Погано, що програли, але тішить, що грали на рівних з такою досвідченою командою»,  — сказав тренер і додав:  — Якщо хочемо пройти далі, повинні перемогти у Львові».

Перемога,  попри виїзний гол, який за певних обставин може стати двома, потрібна і «Шахтареві». А Україні потрібні залікові очки для рейтингу.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів-2015/16 з футболу

Раунд плей-оф. Перші матчі

Рапід (Австрія) — Шахтар (Україна) — 0:1

Гол: Марлос (44)

Валенсія (Іспанія) — Монако (Франція)  — 3:1

Скендербеу (Албанія) — Динамо (Хорватія) — 1:2

Селтік (Глазго, Шотландія) — Мальме (Швеція) — 3:2

Базель (Швейцарія) — Маккабі (Тель-Авів, Ізраїль) — 2:2

Астана (Казахстан) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:0

БАТЕ (Білорусь) — Партизан (Сербія) — 1:0

Лаціо (Італія) — Байєр (Німеччина) — 1:0

Манчестер Юнайтед (Англія) — Брюгге (Бельгія) — 3:1

Спортинг (Португалія) — ЦСКА Москва (Росія) — 2:1 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»