ФУТБОЛ

Українські клуби зазнали першої втрати на єврокубковому шляху

У далекому вже 1997 році донецький «Металург», який пробився до елітного дивізіону українського футболу, очолив заслужений майстер спорту Володимир Онищенко. Один з нинішніх наставників національної збірної України на берегах Кальміуса протримався тільки рік. Згодом на електричному стільці, як часто називають журналісти тренерську лаву, сиділи Семен Альтман і Олександр Севідов, Андрій Гордєєв і Володимир П’ятенко. Окрему сторінку можна присвятити закордонним спеціалістам, яким довелося попрацювати на Донеччині: болгаринові Ніколі Костову, сербові Славолюбу Мусліну, іспанцеві Анхелю Алонсо, легіонерам із Нідерландів Каанену, Фрешу і Ко Адріансе.

Статистики підрахували: за 17 сезонів у вищій лізі «металургів» очолювали 19 тренерів. Лише чотирьом з них вдалося втриматися на своєму місці повноцінний сезон. Тому для шанувальників другої донецької команди не було нічого дивного в тому, що нещаслива доля спіткала і останнього наставника команди Юрія Максимова. Після приголомшливої поразки від албанського «Кукеса» екс-півзахисник київського «Динамо» і збірної України заявив, що готовий написати заяву за власним бажанням, якщо його підопічні не відіграються в рідних стінах.

Іншої думки дотримувався генеральний директор клубу.

— У футболі все визначає результат, — нагадав Євген Гайдук. — Наша команда, на жаль, невдало розпочала сезон як на внутрішній арені, так і в Лізі Європи. Ми ретельно проаналізували виступ підопічних Юрія Максимова в новому сезоні й прийняли рішення про достроковий розрив контракту з головним тренером. До матчу-відповіді в Лізі Європи команду готуватиме виконувач обов’язків головного тренера Володимир П’ятенко.

 Таке хірургічне втручання нерідко дає позитивний результат. На жаль, це не стосується клубів, де зміна тренерів у розпал сезону — справа буденна. Так трапилося і в Донецьку. За бортом Ліги Європи п’яту команду вітчизняної Прем’єр-ліги залишив нікому не відомий дебютант континентальних турнірів. Серед усіх учасників третього раунду кваліфікації в рейтингу УЄФА «Кукес»  посідав останнє 58-ме місце.

Героєм гри-відповіді «Црвена Звезда» — «Чорноморець» став воротар гостей. 29-річний Дмитро Безотосний не тільки парирував одинадцятиметровий штрафний удар, призначений за фол проти Мілоша Нінковіча. Він упевнено ліквідував загрозу під час дванадцяти кутових біля своїх воріт. Гості відверто грали на утримання рахунку і більше думали про оборону. Досить сказати, що за 90 хвилин ігрового часу моряки не подали жодного кутового біля воріт балканців. Проте команда Романа Григорчука досягла бажаного: нулі на табло вивели його підопічних у раунд плей-оф.

— Як тільки почався матч, грамотні тактичні дії футболістів додали мені спокою, — розповів після фінального свистка Роман Григорчук. — Я майже  не нервувався. Невеликі огріхи були, суперник намагався їх використати, але в нього нічого не вийшло.