СПОДІВАННЯ

Лише перемога в матчі Україна — Чорногорія поліпшить шанси наших футболістів побачити
Ріо-де-Жанейро

Валерій РЕКУНОВ,  
«Урядовий кур’єр»,
Кишинів — Київ

На початку осені футбольні вболівальники почувалися іменинниками. Дует українських клубів у груповому турнірі Ліги чемпіонів, нічия збірної з позиції сили проти грізних англійців на виїзді — все це віщувало чимало приємних миттєвостей у найближчому майбутньому. Холодний вітер у середині жовтня повернув романтиків до суворої дійсності. З’ясувалася одна проста річ: якби Тимощук та його партнери програли 11 вересня збірній Англії, але перемогли згодом Молдову, в нас було б в активі три набраних очки замість двох…

Гірка пігулка

— Сьогодні просто не наш день, або ж  п’ятниця така нещаслива, — так неоригінально пояснив Андрій Баль підсумкові нулі на табло кишинівської арени «Зімбру».

Можна довго перераховувати втрачені  гостями моменти, та  напередодні  надважливого поєдинку Україна — Чорногорія варто наголосити на іншому.

На мою думку, оновлений тренерський штаб нашої дружини припустився стратегічної помилки. На матч із Молдовою ми обрали таку саму модель гри, як місяць тому в Лондоні. Та  у вересні синьо-жовтим протистояла третя збірна  світу за рейтингом ФІФА, а минулої п’ятниці команда, яка до цього не могла вразити бодай один раз ворота суперників у семи зустрічах поспіль, починаючи з 11 листопада минулого року.

Попри це, центральну вісь гостей знову склали Тимощук, Гармаш і Ротань. Це класні виконавці, однак  кожен з них більше заточений на оборону, ніж на атаку. Тому і не дивно, що свої ворота ми вберегли, але обіграти господарів, які під час жеребкування сіялися з п’ятого кошика, так і не вдалося.

Тепер про тактичні прорахунки.  До молдовської столиці наша Федерація футболу запросила перших тренерів деяких гравців збірної, відомих дитячих спеціалістів — Олександра Лисенка, Володимира Байсаровича, Юрія Кевліча.

— Якби Ярмоленко так зіграв у моїй команді, я б замінив його вже на 15-й хвилині матчу, — зізнався один з них авторові цих рядків після фінального свистка.

Справді, замість того, щоб розганяти атаки фланговими проходами, Андрій гальмував наш наступ і ніяк не міг знайти гострого продовження. Так само безтурботно динамівець розпорядився і своїм супермоментом для взяття воріт у середині першого тайму.

Агов, хто вміє забивати!

Ще після матчу Англія — Україна стало зрозуміло: найслабша ланка підопічних Блохіна — форварди. Проте на вістрі атаки з відвертим аутсайдером, який на старті програв дві зустрічі із загальним рахунком — 0:7, знов виявився лише сам Роман Зозуля. Головний його козир — висока швидкість. Але щоб ним скористатися, під форварда «Дніпра» мав грати Сергій Назаренко, здатний віддати ювелірний останній пас. Замість цього Руслан Ротань та його партнери в середній лінії безуспішно намагалися знайти свого єдиного нападаючого верховими передачами. Фахівці часто називають подібні парашути просто: «дати на роги».

Зламати опір господарів, які захищалися всією командою, було важко без виграних індивідуальних дуелей. Але визнаний дріблер Марко Девіч з’явився на полі за 11 хвилин до закінчення зустрічі, а Артем Мілевський, здатний заробити перспективний штрафний, — лише на п’ять хвилин раніше.

На жаль, кращий гравець матчу проти британців Євген Коноплянка, який на «Вемблі» раз по раз пошивав у дурні захисників англійської Прем’єр-ліги, залишився у Києві через травму гомілкостопа. Однак уже вчора він тренувався з командою в Кончі-Заспі, й лікарі обіцяють, що до гри з Чорногорією півзахисник дніпропетровського «Дніпра» відновиться повністю.

ТАБЛО «УК»

Кваліфікація чемпіонату світу-2014

Молдова — Україна — 0:0

Англія — Сан-Марино — 5:0

Голи: Руні (35, з пенальті, 70), Уелбек (37, 72), Окслейд-Чемберлен (87)

Група H

                       В   Н   П     М     О

Англія            2   1    0    11-1    7

Чорногорія    1   1    0    8-2      4

Польща          1   1    0    4-2      4

Україна          0   2    0    1-1      2

Молдова        0   1    2    0-7      1

Сан-Марино  0   0    2    0- 11  0

16 жовтня

Україна — Чорногорія

Польща — Англія

Сан-Марино — Молдова

ПРЯМА МОВА

Андрій БАЛЬ,
виконуючий обов’язки
головного тренера збірної України:

«Претензій до футболістів немає, вони зробили все, що могли. Моментів ми створили достатньо, а останню крапку поставити було нікому. За самовіддачею, за настроєм, за боротьбою наша команда мала перевагу, але футбол — це не боротьба і не бокс. Тут результату треба досягати забитими голами. Попереду на нас чекає вкрай важлива гра. Збірна Чорногорії — дуже хороша команда, в її складі виступають гравці провідних клубів Європи».

Іон КАРАС,
головний тренер збірної Молдови:

«Ми хотіли змити ганьбу після розгромної поразки від Англії. Хлопці билися в цій грі до останнього. Відібрати очки у збірної України можна було лише за допомогою залізної дисципліни, коректної гри від оборони й удачі. Просив хлопців швидше виходити з оборони. Суперник володів ініціативою, українці багато атак вели правим флангом, де діяли Ярмоленко і Бутко. Ми намагалися закрити цих гравців.

У нас цікава група, було б непогано вклинитися в боротьбу за вихід у фінальну частину чемпіонату світу-2014».

Українці так і не знайшли ключика до молдовської оборони. Фото з сайту mold-photo.torba.com

З ПЕРШИХ ВУСТ

Разом з лікарем біля телевізора

«Якби нашим пацієнтом був не Олег Блохін, його можна було б перевести в домашні умови. Але з урахуванням усіх особливостей поки що краще, щоб він перебував у клініці, під постійним наглядом лікарів, — розповів офіційному сайту столичного клубу «Динамо» президент клініки «Борис» Михайло Радуцький.

За поєдинком збірних Молдови та України головний тренер мав можливість спостерігати у прямій трансляції під контролем лікаря. Попередньо ввели спеціальні заспокійливі препарати. Але ні я, ні медичний персонал на тему цієї гри його не запитували — щоб не викликати зайвих емоцій. 

Сьогоднішню гру Україна — Чорногорія Олег Блохін дивитиметься в своїй палаті під наглядом лікарів, але вже без введення заспокійливих препаратів. Подивимося на його стан, емоції. Після цього і прийматимемо остаточне рішення».

— Олег Володимирович не так засмутився після поразки «Динамо» від «Дніпра», як через нічию збірної в Кишиневі, — зізнався в ефірі однієї з футбольних програм президент київського клубу Ігор Суркіс. — Тому що ця команда — його дітище, у Лондоні вона грала чудово, а в Молдові здобула лише очко. Ми не обговорювали з Блохіним деталей, але, напевно, в нього є власна думка, яку він висловив помічникам Балю, Заварову і Кузнецову. Тренери збірної продовжують із ним радитися, як потішити вболівальників у грі з Чорногорією.

А загалом Олег Володимирович одужує. За словами лікарів, якщо він нормально почуватиметься, то, цілком імовірно, керуватиме  грою динамівців у суботній грі проти «Металіста».