ГОЛОВНЕ

Дніпропетровщина впроваджує сучасні принципи організації роботи

Валентина ГІНЗБУРГ,
начальник головного управління
охорони здоров’я Дніпропетровської
облдержадміністрації

Дніпропетровщина першою серед пілотних регіонів, де реалізують медичну реформу, завершила розмежування лікувально-профілактичних закладів за рівнями надання медичної допомоги на первинні (Центри первинної медико-санітарної допомоги), вторинні (міські та районні лікарні) та третинні (високоспеціалізовані медичні заклади). Ми першими в Україні створили комплексну систему перинатальної допомоги матерям та новонародженим з двома перинатальними центрами — у Дніпропетровську та Кривому Розі.

Крім того, в області системно підвищується якість надання швидкої медичної допомоги. Процес модернізації медицини триває.

Сучасний комп’ютерний томограф у Павлоградській лікарні тепер обслуговуватиме всіх пацієнтів Західного Донбасу.
Фото надані медіа-центром з питань розвитку охорони здоров’я

Дніпропетровської області

Головне завдання — впровадження сучасних принципів організації роботи медичних закладів. Незалежно від того, де розташована лікувальна установа — в обласному центрі чи в невеликому селищі, — медична допомога має бути доступною та ефективною. Якщо раніше за висококваліфікованою медичною допомогою людям з віддалених районів доводилося їхати до Дніпропетровська, то тепер за принципом екстериторіальності таку допомогу пацієнти можуть отримувати у міських і районних лікарнях.

Однією з них, де налагоджено сучасні принципи роботи, є багатопрофільна Павлоградська міська лікарня № 4, що обслуговує жителів усього Західного Донбасу. Торік тут стаціонарне лікування отримали у півтори раза більше жителів сільських районів, ніж у попередньому році.

У лікарні функціонують терапевтичне, кардіологічне, неврологічне, хірургічне, травматологічне, отоларингологічне відділення, а також відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії хірургічного профілю, де збільшено кількість ліжок. А в інфекційному відділенні для пацієнтів створені комфортні умови перебування: ізольовані одно- та двомісні палати.

На базі медзакладу застосовують інноваційні технології лікування опорно-рухової системи, новітні ендоскопічні (без розрізу) методики діагностики та лікування виразкових ускладнень, проводиться аллопластика (метод виправлення дефектів, пошкоджень із заміною тканин) черевної стінки, лікування ішемічного інсульту методом тромболізису (тромб розчиняється завдяки введенню спеціального препарату). Завдяки цій процедурі вдалося знизити летальність від інфаркту міокарда на 41,5%.

Таке лікування, яке потребує кваліфікованих фахівців, найсучаснішого обладнання та витратних матеріалів, стало можливим завдяки кільком аспектам. По-перше, торік у лікарні вдвічі збільшено фінансування на медикаменти та харчування на один ліжко-день. По-друге, лікарня постійно оснащується новітнім обладнанням. Зокрема йдеться про комп’ютерний томограф для діагностики та лікування політравм та інсультів. Тепер пацієнтам західного Донбасу не потрібно їздити за 80 — 140 кілометрів до Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І. Мечникова, щоб пройти комп’ютерну томографію.

Також Павлоградська міська лікарня № 4 отримала сучасний діагностичний сканер преміум-класу для обстеження судин головного мозку, серця, черевної порожнини, судин ніг; електродриль для проведення операцій на кістках з різними видами кісткової пластики; пересувну рентгенодіагностичну систему з двома LCD-моніторами; малоінвазивний ендохірургічний комплекс для діагностики травм і ускладнень органів черевної порожнини, а також для проведення малотравматичних операцій (без розрізу) на органах черевної порожнини; комплект електронної відеоендоскопічної системи для діагностики захворювань стравоходу, шлунку; діагностичний рентгенівський комплекс із цифровою обробкою зображення для діагностики пошкоджень кісток та внутрішніх органів.

Четверта міська лікарня у Павлограді має вищу акредитаційну категорію та звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». Крім того, цей медичний заклад — потужний науковий центр, на базі якого проводяться міжрегіональні та обласні конференції з терапії, хірургії, травматології, тут проходять інтернатуру студенти.

Саме таку модель надання медичної допомоги, коли є сучасне медичне обладнання, дороговартісні витратні матеріали та кваліфіковані фахівці, обізнані з новітніми технологіями,  ми створюємо заради наших пацієнтів у міських та районних лікарнях по всій області.

ДОВІДКА «УК»

Багатопрофільна Павлоградська міська лікарня № 4 обслуговує жителів міст Павлограда, Тернівки, Першотравенська, а також Павлоградського, Юріївського, Покровського, Петропавлівського та Межівського районів. Щорічно в лікарні високоякісну медичну допомогу отримують близько восьми тисяч пацієнтів.