Наприкінці 2014 року кооператив «Могучий» спільно з Олексіївською сільською ГО «Здоров’я громади» і в партнерстві з Олексіївською загальноосвітньою школою І—ІІІ ступенів виграли конкурс міні-грантів обсягом 35 тисяч гривень для створення сільського центру «Відкритий простір для громади».  Конкурс було оголошено та профінансовано в межах благодійного проекту «Розвиток молочарських кооперативів в Україні», який упроваджує Міжнародний благодійний фонд «Добробут громад» у співпраці з компанією «Данон» за підтримки міжнародних організацій.

Днями відбулося відкриття центру, що стало святом для всієї громади. Адже вона брала безпосередню участь у його створені.  Зрозуміло, наданого гранту недостатньо для цього. Тому кооператив оплатив послуги будівельникам, фермерське господарство «Тюльпан» допомогло піском та будматеріалами. А працівники, учні школи та їхні батьки виконали монтажні роботи електромереж, порогів, вікон і дверей, облагородили навколишню територію тощо. 

Перші відвідувачі нового центру — юні жителі Олексіївки. Фото надане автором

Відкриття відбувалось у форматі телепередачі «Все буде добре» з інтерв’ю та майстер-класами, як у справжньому телеефірі. Присутніх порадували виступи дітей, які не лише співали і танцювали, а й розповіли про переваги професій зварювальника та про своє дослідження «Чому вигідно тримати корову». Кухар Олена Зелінська провела майстер-клас із приготування молочного коктейлю, а  перукар Світлана Жиденко —  плетення коси. А ще в центрі проходитимуть майстер-класи з різних професій і тренінги з формування стресостійкості для родин військовослужбовців та мобілізованих, буде організовано дозвілля для жителів села: домашній кінотеатр, настільні ігри, Wi-Fi.

Центр розташувався в окремій будівлі Олексіївської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів, де раніше була їдальня. Натомість там відкрито перше в Україні сільське анти-кафе «Молочний коктейль», або так званий публічний простір, де все безплатно, крім часу.

Як пояснила голова Олексіївської сільської громадської організації «Здоров’я громади» Тетяна Дударь, «взялися за реалізацію проекту, бо хотіли, щоб селяни отримали гарне і затишне місце для спілкування й розвитку. У «Молочному коктейлі» односельці можуть обговорити свої проблеми, звернутися до працівників центру з будь-яких питань, знайти інформаційну підтримку, вільно користуватися інтернетом. Багато можливостей передбачено і для дітей та молоді. Тут проходитимуть майстер-класи, профорієнтування, ігри та тренінги. У селі немає таких можливостей, як у місті. Але ми хочемо зацікавити молодь, щоб у майбутньому вона обирала життя в рідному селі».

Це не перший вдало реалізований проект організації «Здоров’я громади».  У 2010-му її проект виграв перший конкурс і за грантові кошти було відремонтовано сільський ФАП, закуплено новітнє медобладнання, якого навіть у районній лікарні немає. Наступними проектами стали: спорт-майданчик від братів Кличків і дитмайданчик від підприємства «Данон-Дніпро». 

Якщо є бажання щось змінити в житті села, то цього можна досягти, доклавши певних зусиль, переконує Тетяна Дударь, і закликає інші громади брати у цьому активну участь.