ПІСЛЯМОВА

Збірна України успішно виступила на континентальній першості з боротьби

Одним з найважливіших стартів нового олімпійського циклу став для українських атлетів чемпіонат Європи зі спортивної боротьби, який проходив у Тбілісі. Перевершила найсміливіші сподівання спеціалістів і журналістів наша жіноча збірна вільниць. Її лідер Аліна Стадник-Махиня здобула  «золото» у ваговій категорії до 67 кілограмів.

Приклад чемпіонки наслідували її подруги по команді, додавши до медальної скарбнички ще п’ять бронзових нагород. На п’єдестал пошани у грузинській столиці піднімалися Ганна Василенко (63 кг), Катерина Бурмістрова (72), Юлія Благиня (55) та Тетяна Лавренчук (59). Ще одна наша землячка Ірина Гусяк програла у півфіналі грецькій борчині Марії Преволаракі, а в сутичці за бронзову медаль впевнено здолала спротив Катаріни Кравчик із Польщі.

За підсумками турніру збірна України стала найсильнішою командою Старого Світу: шість медалей і 52 очки. Наша чоловіча дружина в неофіційній командній першості фінішувала третьою, набравши 41 бал. На світову першість, яка у вересні цього року відбудеться в Угорщині, в ранзі чемпіона Європи поїде Павло Олійник (96 кг).

Для перемоги у фіналі 22-річній Аліні Стадник-Махині знадобилося менше хвилини. Фото з сайту sport-express.ua

У найпрестижнішій ваговій категорії — до 120 кілограмів — близьким до перемоги був ще один український богатир. Ален Засєєв вийшов у фінал, однак у сутичці за «золото» у трьох періодах програв чемпіонові світу з Туреччини Тазі Акгулу і задовольнився «сріблом». Бронзову нагороду завоював Гія Чіхлідзе (74 кг).

А завершилася першість континенту виступом борців греко-римського стилю. Передостаннього дня змагань важковаговик Євген Орлов став віце-чемпіоном Європи. Підопічний тренера Артура Дзигасова спочатку переміг росіянина Шохрудді Аюбова, потім Вачіка Єгізаряна з Вірменії й болгарина Любомира Дімітрова. Лише у вирішальній сутичці українець поступився Різі Каялпу з Туреччини. Нагадаю, що місяць тому Орлов став переможцем традиційного турніру Голден Гран-прі, який проходив в угорському місті Шомбателі. Тоді у фіналі він здолав грузина Гурама Перселідзе.