ОКРИЛЕНІ УСПІХОМ

Наслідуючи приклад Буковини, інвестиційний фонд  для молодих підприємців створює Харківщина
 

- Спасибі вам, звичайно, шановний пане Фірташу, за кредит довіри і чималий кредит у гривнях під божеські умови, — чемно подякував студент 3-го курсу Буковинської державної фінансової академії Сергій Палагнюк голові Федерації роботодавців України Дмитру Фірташу, одному з ініціаторів і основному інвестору фонду «Буковина», по суті першого венчурного фонду країни. — Тепер моє завдання — підняти своє підприємство з виробництва органічних добрив до такого рівня, щоб незабаром ви побачили його серед своїх найпотужніших конкурентів.

В'ячеслав Добровольський та Дмитро Фірташ обговорюють подальші плани ІФ «Буковини».
Фото Володимира МИХАЙЛОВА 

Перші шість бізнес-проектів, попередньо схвалені Радою з питань розвитку підприємництва та залучення інвестицій в Чернівецьку область, уже отримали пільгове фінансування від «Буковини». Тож незабаром матимемо, окрім згаданого виробництва органічних добрив, випуск найсучаснішого медичного обладнання для лікування переломів, у десятки разів дешевшого за закордонні аналоги. У гірському екологічно чистому Путильському районі області з’явиться база для вирощування лікарських трав і рослин з подальшою їх переробкою у цілющі фітонастоянки, а у Чернівцях запрацює туристичний оператор з популяризації принад Буковинського краю на чолі зі студенткою 4-го курсу Чернівецького торгово-економічного інституту Валентиною Чернівчан.

Окрім того, Буковина тепер має впевненість, що її гордість — кондитерська фабрика з піввіковою славною історією — не зникне з промислової карти області. Працюватиме далі і поліграфічне видавництво «Черемош». Інвестиційний фонд, по суті, врятував їх від банкрутства, до якого штовхали банківські кредити. Отримані від фонду гроші будуть спрямовані на модернізацію виробництва й на реструктуризацію заборгованості за раніше взятим кредитом зі ставкою 48% річних.

— Ми обіцяли фінансову підтримку цікавим бізнес-проектам і дотримали свого слова, — зазначив один із «батьків» ІФ «Буковина» голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв і закликав бізнесменів краю долучитися до доброї справи і стати інвесторами фонду, як це вже зробили чернівецькі підприємства «Техно», «Родничок», «Трембіта» та машинобудівний завод.

— Усе це робимо спільними зусиллями заради процвітання Чернівців, Буковини, та й, врешті, всієї країни, — зауважив Дмитро Фірташ, спрямовуючи у фонд додатково ще 5 млн грн. — Економіка держави має бути сильною якраз з малого і середнього бізнесу, як в усіх розвинутих країнах.

За словами голови Федерації роботодавців України, ініціативу Чернівців вирішив підтримати Харків, створивши у себе в області аналогічну систему венчурного фінансування. Ще 10 областей вивчають, уже можна сказати, успішний досвід буковинського інвестфонду.

— Найбільше радує те, що у нас така талановита і охоча до роботи молодь, — висловив загальну думку поважного товариства, що зібралося днями у Чернівцях на засідання Ради з питань розвитку підприємництва, президент багатопрофільної виробничої компанії «Техно» В’ячеслав Добровольський. — Прийде час і ці молоді люди, яким ми сьогодні допомагаємо, складуть нам достойну конкуренцію і зроблять Україну успішною європейською державою.

ПРЯМА МОВА

Степан МЕЛЬНИЧУК,
ректор Чернівецького національного 
університету ім. Ю. Федьковича:

— Кілька років поспіль ми проводимо серед чернівецьких студентів Марафон бізнес-ідей, на який вони направляють пропозиції щодо започаткування прибуткової підприємницької справи у різних сферах діяльності. Проте це був лише майданчик для мрій і навчальних вправ із написання бізнес-планів. Хоча, звичайно, ми, викладачі, щиро запевняли студентів у тому, що цікавий проект завжди знайде своє місце під сонцем. І от наші слова справдилися. Нарешті у молодих людей з’явилася можливість практично застосувати здобуті знання й реалізувати свої наміри. Навіть навчаючись на третьому-четвертому курсі, вони можуть відкрити власний бізнес.

А потенціал у наших студентів — величезний. Цього року Марафон бізнес-ідей отримав 150 проектів, 20 з яких вийшли у фінал. Двоє фіналістів уже розпочинають практичну добру справу з допомогою інвестиційного фонду «Буковина». І це лише початок.

ДОВІДКА «УК»

Створений у лютому цього року, інвестиційний фонд «Буковина» вже отримав понад 70 заявок-проектів. Фінансування в усіх без винятку секторах економіки відбувається за двома схемами: підтримка бізнес-ідей «з нуля» та пільгове кредитування вже існуючих підприємств під 5—15% річних.