НЕЗАБАРОМ

Жовтень завершуватиметься в Києві кінематографічно

Об’єднавши однією лінією на карті Києва кінотеатри «Жовтень», «Кінопалац», «Кінопанорама», «Київська Русь», готель «Баккара», можна уявити територію держави з назвою Міжнародний кінофестиваль «Молодість» із її столицею в кінотеатрі «Київ», яка ось уже 42-й раз з’являється в Україні на кілька днів, а цього року пробуде тут із 20 по 27 жовтня. Урочисто проголосивши себе в Національній опері України фільмом-відкриттям  — німою стрічкою 1929 року народження «Шкурник» режисера Миколи Шпиковського.

Якщо не проспати фестивальних ночей

Що ближче до зими, дедалі довшими стають ночі. Та за одну з них ніколи не побачиш із заплющеними очима стільки снів, скільки можна переглянути різних сюжетів за «Довгу ніч швейцарських короткометражних фільмів», якщо не стулити повік 20 жовтня із 23.30  до ранку 21-го в кінотеатрі «Київ» і за 320 хвилин дізнатися, чому десять ігрових, анімаційних та документальних стрічок стали кращими і найкращими на багатьох міжнародних та національних кінофестивалях.

Швейцарська програма на «Молодості» вперше. Спеціальною подією фестивалю стала «Апасіоната» — документальний фільм про долю всесвітньо відомої піаністки Алени Черні, котра вже 15 років живе у Швейцарії, а з України ще дванадцятирічною емігрувала з родиною. «Апасіонату» демонструватимуть у кінотеатрі «Київ» 21 жовтня, а Алена Черні цього дня гратиме киянам концерт у супроводі симфонічного оркестру.

Представник Посольства Швейцарії в Україні пан Франц Шнайдер на прес-конференції особливо рекомендував стати під час фестивалю глядачами двох повнометражних фільмів. «Такий, як є» (у програмі «Німецька хвиля») швейцарського режисера Ксав’єра Коллера, володаря «Оскара» за найкращий іноземний фільм 18 років тому: «Це про життя відомого коміка й водночас перукаря Карі Телленбаха, котрого й досі згадують і сміються над його жартами. Ви відчуєте в цій кінокартині швейцарський діалект німецької мови». І швейцарсько-французьку стрічку «Сестра» (у програмі «Франкомовне кіно»), удостоєну «Срібного ведмедя» на цьогорічному Берлінале. «Її режисер Урсула Майєр колись була учасницею «Молодості» ще у студентській категорії»,  — додав до рекомендації пана Шнайдера гендиректор фестивалю Андрій Халпахчі.

Від четвірки до перемоги в Каннах

Як наголосив програмний директор МКФ «Молодість» Денис Нікітенко, всі фільми конкурсної програми дебютні, тобто це перші творчі роботи режисерів. По одному українському фільму представлено в конкурсі повнометражних стрічок («Істальгія» колишньої нашої співвітчизниці Дар’ї Оніщенко — копродукція України, Німеччини і Сербії), у студентському конкурсі («Очерет» Руслана Батицького) і короткометражному («Автопортрет у пеклі» Дмитра Старусєва, котрий, за словами Дениса Нікітенка, «вивчившись у ВДІКу, свою першу роботу позиціонує як українську»). До речі, вихованка того ж таки ВДІКу росіянка Таїсія Ігумєнцева, поінформував Денис, свою «Дорогу на…» захистила у виші на четвірку, а в Каннах перемогла з нею у студентському конкурсі. В цій самій номінації змагатиметься з нею і в Києві.

Україну презентуватимуть на «Молодості» 26 фільмів у національному конкурсі, з-поміж яких і «Ядерні відходи» Мирослава Слабошпицького, котрий недавно отримав за цю роботу «Срібного леопарда» в Локарно. Загалом у різних програмах фестивалю українських стрічок — до півсотні.

Щодо фільмів-зірок, якими приваблюватиме «Молодість»-42, то їх чимало. Зокрема 5 — з-поміж тих, які у списку претендентів на звання найкращих європейських картин, складеному Європейською кіноакадемією. Це чеська стрічка «Бруньки» Зденєка Їраскі з основного конкурсу цьогорічного фестивалю, фінська «Гола бухта» Аку Лоухімієса з його скандинавської програми і швейцарсько-французька «Сестра», яку ми вже згадували, — із французької; а данська «Полювання» Томаса Вінтерберга, премійована в Каннах, і угорська «Просто вітер» Бенедека Флігауфа, що вже має три призи з Берліна, прописані на «Молодості» у програмі «Фестиваль фестивалів».

А які світові зірки, актори чи режисери, стануть особистостями-діамантами цьогорічної «Молодості»? Її гендиректор Андрій Халпахчі відповів, що їхні імена — в сюрпризі, який оприлюднять пізніше, вже перед самою кіноподією.