Свого часу вирішальні матчі традиційних змагань, які наприкінці січня проходили під дахом московського манежу «Олімпійський», збирали по 30 тисяч глядачів. Звісно, аншлаг траплявся, коли у фіналі зустрічалися непримиренні суперники — «Спартак» і київське «Динамо». Тренерська дуель Валерія Лобановського і Олега Романцева, незабутні футбольні мініатюри у виконанні Андрія Шевченка і Федора Черенкова — все це сприймалося палкими прихильниками популярної гри «на ура».

На початку нинішнього століття провідні клуби України і Росії втратили інтерес до турніру, який проходив під дахом манежів на штучному покритті. Згодом «Кубок Співдружності» перетворився на змагання молодіжних збірних і переїхав з Москви до Санкт-Петербурга. Цього року головний приз виборювали молоді футбольні таланти з республік колишнього Союзу. Нашу країну представляла команда під керівництвом Сергія Ковальця.

Груповий турнір перетворився для нашої «молодіжки» на своєрідний тренувальний збір з контрольними зустрічами. Особливо не напружуючись, українці впевнено переграли своїх суперників: Киргизстан і Естонію — з однаковим рахунком — 2:0, а команду Таджикистану — 4:1.

У чвертьфіналі перед фаворитом турніру склали зброю молоді литовські  гравці — 1:4. Путівку до вирішального поєдинку підопічні екс-наставника київської «Оболоні» вибороли, обігравши непоступливу збірну Білорусі — 1:0.

У фіналі суперником синьо-жовтих стали господарі змагань — футболісти Росії. Гра почалася без розвідки: вже на четвертій хвилині матчу гострий простріл вдало замкнув форвард львівських «Карпат» Тарас Пучківський — 1:0. У середині першого тайму гості напрочуд вдало розіграли стандарт: після подачі від кутового прапорця захисник луцької «Волині» Віталій Прин?дета пробив у штангу, а на добиванні першим виявився його партнер з донецького «Шахтаря» Сергій Вакуленко — 2:0.

Після перерви команда колишнього спартаківського форварда Миколи Пісарєва кинулася відігруватися. Але наразилася на гостру контратаку.  Втрете поздоровлення товаришів по команді приймав Редван Мемешев. Уболівальники запам’ятали цього вихованця кримського футболу минулої осені, коли в матчі української Прем’єр-ліги новачок луцької «Волині» забив красивий м’яч у ворота київських динамівців.

Усі спроби господарів змінити хід подій виявилися марними. Наша команда надійно зіграла в захисті, а воротар полтавської «Ворскли» Олександр Ткаченко безпомилково діяв на останньому рубежі.  Натомість підопічні Ковальця під завісу зустрічі організували ще одне взяття воріт суперника — остаточний розгром оформив форвард маріупольського «Іллічівця» Андрій Тотовицький, який вийшов на заміну — 4:0.

Фінальний матч наші земляки провели у такому складі: Ткаченко, Писько, Вакуленко (Малиновський, 69), Приндета, Мишнєв, Юрченко, Мемешев (Блізниченко, 80), Калитвинцев (Акулінін, 90), Сваток (Братков, 58), Мирошниченко (Гончар, 50), Пучковський (Тотовицький, 60).

«Такі зимові турніри дають командам можливість випробувати тактичні і кадрові новинки, — заявив головний тренер гірників Мірча Луческу,  коментуючи перемогу своєї команди над «Металістом». — Якби в першу чергу враховувалися результати особистих матчів, то турнір сьогодні фактично закінчився. А так інтерес збережеться до кінця. Я задоволений, що мої футболісти до останнього туру зберігатимуть мотивацію і концентрацію.

Що стосується матчу з харків’янами, вважаю, ми повністю заслужили перемогу. У підсумку результат відповідає тому, що відбувалося на полі. Через травму ми втратили Гречишкіна, в центрі поля залишився один Степаненко. Тому спробували Ракицького на незвичній позиції опорного півзахисника. В цілому я залишився задоволений його діями».

Нагадаю, що переможець турніру отримає 330 тисяч євро, срібний призер — 250 тисяч, бронзовий — 220 тисяч, а команда, яка посяде четвертий рядок, — 200 тисяч.

Підопічні Сергія Ковальця вдало розпочали сезон відбору до молодіжного Євро-2015. Фото з сайту com-cup.com

ТАБЛО «УК»

Міжнародний турнір «Кубок Співдружності»

Фінал

Росія — Україна — 0:4
Голи:
Пучковський (4), Вакуленко (16), Мемешев (48), Тотовицький (89).

Матч за 3-є місце

Білорусь — Естонія — 2:0 Об’єднаний Суперкубок (Ізраїль)

2-й тур

Металіст — Шахтар — 0:2
Голи:
Коста (10), Срна (70)

Зеніт — ЦСКА — 2:0
Гол:
Халк (17), Шатов (89)

Турнірне становище: Шахтар — 6 очок, Зеніт — 3, ЦСКА — 2, Металіст — 1.

Завтра в заключному турі зустрічаються: Зеніт — Металіст, Шахтар — ЦСКА.