СТИХІЯ

 Балканський циклон приніс на південь України шторм і залишив без електрики 302 населених пункти у 14 областях

Зима з перших днів виявила свій суворий характер. Протягом останніх двох днів сильні пориви вітру та мокрий сніг із дощем, що зайшли на територію країни з півдня, просунулися й охопили значну територію.

Мокрий сніг та ожеледиця ускладнили проїзд на окремих ділянках доріг. Для їх розчищення було залучено понад дві тисячі працівників спеціалізованих бригад обласних служб автодоріг та комунальних підприємств та майже півтори тисячі одиниць техніки. Сьогодні відновлено проїзд дорогами державного значення та на перевалах. Рятувальники змушені були надавати допомогу 27 водіям у Вінницькій області, 29-м — у Житомирській та трьом — у Київській.

Через спрацювання систем захисту ліній електропередач сталося знеструмлення 302 населених пунктів у 14 областях. Найбільше постраждали жителі Херсонської області — у 86 населених пунктах, Київської — у 43, Дніпропетровської — у 33, Полтавської — у 30, Одеської — у 29 і Запорізької — у 25. Бригади обленерго відновлюють електропостачання.

Одеса.Нічний «лісоповал»  

Тут внаслідок стихії постраждало три людини, в тому числі шестирічна дівчинка, в якої черепно-мозкова травма.

Кілька годин місто біля моря шматував  сильний вітер, який повалив близько 80 дерев. Стихія зупинила рух на п’яти одеських вулицях, які перекрили зламані дерева. Найскладніша ситуація виникла в районі Пресмаша по Миколаївській дорозі, де впали одразу чотири тополі, причому дві з них — на трамвай. Силами двох бригад «Зеленбуду» та комунальників дерева прибрали. Над відновленням електропостачання на маршруті працює бригада одеського трамвайно-тролейбусного управління.

На вулиці Сегедській рухові заважали дерево і білборд, які завалив вітер. А в провулку Маяковського дерево впало на автівку й забарикадувало водія. На щастя, все закінчилося добре: рятувальники визволили його з «полону». За повідомленням прес-служби міськради, ліквідацією наслідків стихії займаються 20 бригад, до яких входять спеціалісти різного фаху.

Сильний вітер збурив шторм на морі. Хвилі сягали 4 метрів і затопили пляжі й набережні. А в районі гідропарку Лузанівка залило водою навіть тротуари, парк і майданчик з каруселями та розважальними закладами. В Одеському порту, за повідомленням його прес-служби, через критичну масу води і шторм відірвався док №4, який віднесло в акваторію в напрямку нафтової гавані.

На Миколаївщині рятувальники витягли з піску чотири автомобілі. Фото надано ТУ МНС в Миколаївській області

Миколаїв.Евакуйовано 45 осіб

Миколаївська область опинилася в епіцентрі циклону. Тут внаслідок сильних опадів підвищився рівень води у Чорному морі, що призвело до часткового підтоплення непрацюючих баз відпочинку, розташованих у прибережній зоні. Так, на базах відпочинку Лагерної коси Очаківського району рівень води у приміщеннях сягав одного метра, а на базах відпочинку Рибаківської сільської ради — до півметра.

Спочатку повідомляли про евакуацію 14 осіб обслуговуючого персоналу, потім їхня кількість зросла до 45-ти. До місця надзвичайної події терміново прибули аварійно-рятувальні підрозділи МНС, техніка високої прохідності. Рятувальники розчистили дороги до баз відпочинку, евакуювали в безпечне місце людей, відбуксували чотири автомобілі. До проведення ліквідаційних робіт задіяли дев’ять одиниць техніки та 50 чоловік особового складу. На щастя, населення, будівлі, підприємства та об’єкти життєзабезпечення у населених пунктах цих районів не постраждали.

Менше пощастило жителю Миколаєва, на якого в центрі міста впала гілка старого дерева. У нього перелом ноги, черепно-мозкова травма, а також численні забої. В обласному центрі сильний вітер зривав дахи в приватному секторі, ламав світлофори, обривав електричні дроти, валив дерева. Через шквальний вітер для прибирання та спилювання дерев не могли застосовувати підйомний кран, тож прибирали тільки гілки та дерева, які перекрили дороги та впали на машини чи будівлі.

 Майже повністю затопленими опинилися міські пляжі в Миколаєві. «Винуватцем» став сильний вітер, який погнав воду в лимані вгору, в результаті чого підвищився рівень річок, що омивають Миколаїв. Найвища швидкість вітру зафіксована в Баштанці — 28 метрів за секунду, що кваліфікується як сильний шторм. За попередніми прогнозами синоптиків, температура повітря знизиться до мінусової, що принесе нові погодні неприємності.

Київ.Ажіотаж на СТО

Як завжди, столиця реагує на негоду вуличними заторами — тотальними і багатогодинними. Зазвичай «стоять» центр і популярні «коридори» масового пересування до спальних районів. У перший зимовий понеділок експерти оцінили столичні затори в 9 балів із 10. І нерозчищені дороги — одна з їх причин. Масові порушення правил руху і, як наслідок, зіткнення автомобілів — друга. Тільки за перший день зими у Києві сталася  понад сотня аварій. А ось ДТП найчастіше спричиняють транспортні засоби, що їздять на літній гумі, повідомляють працівники ДАІ.

Кого зима застала зненацька, той «убив» день на СТО, стоячи у величезних чергах, аби «перевзути» своє авто. Столичні працівники шиномонтажу день першого снігу жартома називають днем рихтувальника, бо роботи в них понад норму.

Крим.Хвилі заввишки 5 метрів

Чорне та Азовське моря розхвилювалися не на жарт. Хвилі заввишки 5 метрів нечасто виникають тут, але вітер з поривами до 25 — 30 метрів збурив водну стихію так, що виникла реальна загроза і причальним спорудам, і маломірним суднам, і людям на них. Штормове попередження стосувалося заборони виходу в море, перебуванню людей поблизу ліній електропередач, старих будов і дерев.

Сильний вітер наробив лиха не тільки в прибережній зоні, а й у степовій. У Криму повністю знеструмлені 22 села і 6 — частково. У Джанкойському районі без електрики 12 населених пунктів, 8 — у Чорноморському і 2 — у Першотравенському. Обірвані лінії електропередач і впала одна опора у Сімферополі.

Матеріали підготували Лариса КОНАРЕВА, Олена ІВАШКО, «Урядовий кур’єр»