Навіть під час війни цивільне життя має бути з належними умовами. Сталою залишається потреба людей в роботі шкіл і дитячих садочків, медичних закладів і об’єктів торгівлі. Зрештою — даху над головою. І якщо вражий снаряд зруйнував його, то хтось має нашим громадянам допомогти його відновити. Для виконання зокрема і таких завдань у січні 2015 року створили Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України. Результатам перших місяців роботи підрозділу посприяли ентузіазм військових та допомога волонтерів.

Нині проекти цивільно-військового співробітництва реалізують масштабніше. Їхні результати передовсім оцінюють місцеві жителі. Держава також зважила на позитивні наслідки роботи — вперше надала на заходи близько двох мільйонів гривень.

На групи цивільно-військового співробітництва покладено завдання з координації розмінування визволених від терористів територій. Фото УНІАН

— Це цілком прийнятна сума, — пояснив начальник управління ЦВС полковник Олексій Ноздрачов. — Адже завдання цивільно-військового співробітництва — створювати можливості для реалізації соціальних проектів, скажімо відновлення інфраструктури. Крім того, в березні 2016 року ми започаткували програму підтримки сімей загиблих. Це і психологічна допомога, і сприяння в реалізації права на соціальну допомогу. Наразі ця програма діє в Івано-Франківську. Після опрацювання всіх алгоритмів ми плануємо поширити цей досвід на всій території України.

За словами Олексія Ноздрачова, завдяки роботі груп цивільно-військового співробітництва ЗСУ відновлено газопостачання в Маріїнському районі, а також електропостачання в Красногорівці, продубльовано електромережу Мар’їнка — Новомиколаївка, втілено багато інших важливих для життєзабезпечення людей проектів.

— Багато робіт доводилося виконувати майже впритул до позицій російських терористів, які всіляко намагалися нам завадити, — зазначив Олексій Ноздрачов. — Неабияких зусиль та багато часу довелося витратити на всілякі перемовини й залучення до них міжнародних безпекових і гуманітарних організацій. Так, відновлення трикілометрового газопроводу до Мар’їнки тривало два з половиною року. Причому 2,5 кілометра впорядкували за шість місяців, а 800 метрів, що були поблизу ворожих позицій, ремонтували аж два роки.

З-поміж завдань, які виконали військовослужбовці УЦВС, і виявлення 1200 вибухонебезпечних предметів, а також знешкодження їх силами Державної служби із надзвичайних ситуацій. Це, за словами представника управління, — найстрашніші знахідки та «сюрпризи» для місцевих жителів. Особливо необачні діти — вони насамперед потребують уваги. Тож потрібно, аби батьки, вчителі й військові постійно нагадували їм про обережність, про стримування їхньої цікавості до невідомих предметів. Як повідомив полковник Олексій Ноздрачов, на групи цивільно-військового співробітництва покладено завдання з координації розмінування визволених від терористів територій.

— Реалізують проект щодо мінної безпеки та гуманітарного розмінування в районі проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей у тісній взаємодії з міжнародними офіційними та неурядовими організаціями, — зазначив начальник УЦВС.

І ще один напрям роботи управління ЦВС — «Гуманітарний проект Збройних сил України «Евакуація-200». Олексій Ноздрачов зазначає, що це не лише остання шана загиблим, а й підтримка живих.

— З вересня 2014 року пошукові групи гуманітарного проекту знайшли та евакуювали з району проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, зокрема й із тимчасово окупованої території, забрали з моргів окупованих міст та вивезли з позицій підрозділів Збройних сил понад 750 тіл і решток загиблих, — повідомив полковник Ноздрачов.

За його інформацією, із зони проведення АТО доставлено: у 2014 році 179 тіл і фрагментів загиблих, 87 — у бюро СМЕ м. Запоріжжя для проведення ідентифікації; у 2015-му в бюро СМЕ м. Дніпропетровська — 487 тіл і фрагментів загиблих; 2016 року в бюро СМЕ м. Дніпропетровська — понад 80 тіл і фрагментів загиблих.