ПІДСУМКИ 

Митники та прикордонники виконали поставлені на час проведення Євро-2012 завдання
 

На урядовому брифінгу керівництво митної та прикордонної служб підбили підсумки роботи під час Євро-2012. Зокрема, перший заступник голови Держмитслужби Олександр Дороховський повідомив, що очолюване ним відомство забезпечило максимально швидкий і комфортний перетин кордону під час європейської футбольної першості. 

За його словами, щоб максимально спростити та прискорити митні процедури, було повністю завершено реконструкцію восьми пунктів пропуску: «Рава-Руська», «Ягодин», «Чоп» («Тиса»), «Бачівськ», «Просяне», «Ямпіль», «Виступовичі», «Нові Яриловичі». Це дало змогу значно збільшити їх пропускну спроможність, зокрема «Ягодина» на кордоні з Польщею — вдвічі, а «Нових Яриловичів» — утричі.

Крім того, на польській території проводився спільний митно-прикордонний контроль. Для громадян це означало одну зупинку лише на одній стороні кордону. Внаслідок цього було істотно скорочено час перетину кордону: для легкового автомобіля — до 2 хвилин, для автобуса (40 пасажирів) — до 20 хвилин. За словами Олександра Дороховського, Держмитслужба планує і в подальшому, за погодженням із польськими колегами, запровадити на постійній основі цю систему контролю як таку, що себе цілком виправдала.

Для оформлення пасажирів на кордоні витрачали не більше 20 секунд. Фото УНІАН

Також посадовець наголосив на тому, що під час Євро-2012 було запроваджено спрощену форму митної декларації, мінімум дозвільних документів, можливість здійснення митного оформлення як за місцем призначення, так і в пунктах пропуску, цілодобове чергування інспекторів у приймаючих містах для забезпечення термінового митного оформлення.

Насамкінець Олександр Дороховський зазначив, що завдяки злагодженій і чіткій роботі українських та польських митників черг на кордоні не виникало, а порушень митного законодавства з боку гостей турніру та вболівальників не зафіксовано, повідомляє прес-служба митного відомства.

У свою чергу перший заступник голови Державної прикордонної служби Павло Шишолін поінформував, що під час Євро-2012 український кордон перетнуло 8,3 млн осіб та 2 млн транспортних засобів, що на 25% та 20% відповідно більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому через кордон пропущено понад 1500 організованих груп уболівальників, оформлено 1500 літаків, близько 650 автобусів та 22,5 тис. транспортних засобів, якими пересувались організовані вболівальники.

«Із загальної кількості осіб, що перетнули кордон, 2,5 млн становлять іноземці, які в’їхали в Україну, при цьому 1,5 мільйона з них громадяни країн-учасниць турніру», — зазначив Павло Шишолін.

Крім того, рекордна кількість осіб перетнула державний кордон під час фінального матчу Євро-2012. Так, тільки 1 липня через кордон прослідувало 360 тис. осіб та 70 тис. транспортних засобів, що є своєрідним рекордом за роки незалежності України. Під час чвертьфінальних матчів на кордоні також зафіксовано один з найбільших показників: кордон перетнуло 340 тис. осіб.

Посадовець також підкреслив, що завдяки комплексному переоснащенню пунктів пропуску час перевірки зменшився в 2,5 раза: «Загалом оформлення проходило з розрахунку до 20 секунд на одну особу, а під час отримання попередньої інформації про пасажирів — лише 7 секунд».

Водночас Павло Шишолін зауважив, що при істотному спрощенні процедури прикордонного контролю дотримано її безпекову складову. Зокрема, через кордон не пропущено 37 осіб, стосовно 21 з яких було доручення правоохоронних органів. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»