Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»
Нікосія — Київ

Єврокубкові матчі в Одесі, Дніпропетровську, Плзені та Нікосії розпочалися з хвилини мовчання у пам’ять про загиблих в українській столиці. Також чиновники Європейського футбольного союзу вирішили перенести зустріч за участю київських динамівців з української столиці до Кіпру.

Киянин Ленс (№7) був одним із найактивніших гравців. Фото УНІАН

Свій дебют у грі найпрестижнішого континентального клубного турніру Олександр Рибка і досі пам’ятає до найменших подробиць. 26 вересня 2006 року він вийшов на заміну у виїзній грі Ліги чемпіонів проти мадридського «Реала». На полі знаменитого стадіону «Сантьяго Бернабеу» 19-річний воротар з’явився за драматичних обставин: арбітр зустрічі показав червону картку Олександрові Шовковському. 

У тому поєдинку біло-блакитні поступилися іспанському гранду, проте уболівальники були вражені психологічною стійкістю динамівського дебютанта. На 90-й хвилині матчу Сашко жорстко зіткнувся із захисником «Реала» та збірної Іспанії Серхіо Рамосом, але зумів повернутися на поле і дограв поєдинок. У роздягальні після фінального свистка гри лікарі констатували у воротаря струс мозку.

Згодом вихованець дитячо-юнацької футбольної школи київського «Динамо» захищав кольори «Оболоні», «Шахтаря» і національної збірної України. У Донецьку перспективного голкіпера спіткав інший удар долі: на початку 2012 року він був відсторонений УЄФА на два роки від будь-яких офіційних матчів за вживання забороненого препарату — фуросеміду.

Після закінчення терміну дискваліфікації Олександр Рибка повернувся до рідного клубу. У матчі Ліги Європи проти іншої іспанської команди — «Валенсії». На 54-й хвилині гри на рівному місці важку травму стегна отримав досвідчений Олександр Шовковський.

У своєму першому матчі сезону-2013 кияни знову поступилися одному з фаворитів Ліги Європи, а Рибка знову став героєм зустрічі. 

«Динамо» поступилося серйозному конкурентові, проте це був один з тих рідкісних випадків, коли висловлювати претензії до футболістів не повертається язик.

Олег БЛОХІН,
головний тренер «Динамо»:

 — Передусім хочу висловити співчуття всім тим, хто загинув під час драматичних подій у центрі Києва.  Сьогодні гравці вийшли на поле з чорними пов’язками — у нас траур. Що стосується гри, то в першому таймі команда діяла добре в обороні, але в атаці були проблеми. Після пропущеного гола почали грати в справжній футбол, але втратили концентрацію при стандартах. Хоч як я кричав з тренерської лави, втома на останніх хвилинах своє взяла.

«Валенсія» сьогодні мала набагато свіжіший вигляд. Це не дивно: одна справа, коли ти граєш у чемпіонаті, зовсім інше — коли проводиш спаринги на тренувальних зборах. Загалом докоряти команді сенсу немає. Так, ми поступилися — 0:2. Але за тиждень поїдемо у Валенсію продовжувати боротьбу.

Хуанде РАМОС,
головний тренер «Дніпра»:

— Це була така гра, де обидві команди намагалися і могли досягти позитивного результату. Сьогодні це вийшло в нас. Ми забили гол, який дає нам перевагу. Але знаємо, що в Лондоні буде дуже непросто. Нас чекають 90 дуже складних хвилин, та є результат, який дає нам змогу розраховувати на те, щоб пройти в наступну стадію.

Ми були близькі до другого гола. Він би нам дуже допоміг, та мені ні в чому докоряти хлопцям. Вони зробили сьогодні все можливе. У футболі не варто вживати умовний спосіб. Ми виграли  1:0 і  з оптимізмом дивимося вперед.

Роман ГРИГОРЧУК,
головний тренер «Чорноморця»:

— Якби мої підопічні виграли 5:0, можна було б говорити, що рахунок хороший. А так краще підсумовувати результат після другої  зустрічі. Щодо самої гри, можу сказати, що суперник змусив нас ще глибше себе вивчати.

Робити це треба терміново. Тренерський штаб на 95 відсотків вгадав зі складом, за винятком одного виконавця. Що стосується тактичного варіанта гри французів з 5 захисниками, то й до цього ми були готові. Лише в перші хвилини матчу були невеликі помилки в оборонних діях, тому початок вийшов не таким, як хотілося.

Мірча ЛУЧЕСКУ,
головний тренер «Шахтаря»:

— Це був матч, у якому ми повинні були вигравати. Мали перевагу і створили більше моментів, ніж суперник. На жаль, були неуважні під час розіграшу того стандарту, коли нам забили. Та одразу після цього відігралися: використали неуважність центральних захисників «Вікторії» і провели результативну атаку.

Загалом я задоволений своєю командою: все-таки це перша офіційна гра, плюс не найкращий стан поля наприкінці зими. Чим не задоволений, то це контратаками, які ми не використовували належним чином. Попереду нас чекає поєдинок у Донецьку. Гадаю, він буде непростим.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/16фіналу

Перші матчі

Динамо (Україна) — Валенсія (Іспанія) — 0:2   

Голи: Варгас (79), Віда (90+1, автогол)

«Динамо»: Шовковський (Рибка, 54), Макаренко, Віда, Драгович, Даніло Сілва, Вукоєвич, Мігел Велозу, Ленс (Кравець, 83), Гусєв, Беланда (Гармаш, 73), Ідейє.

Чорноморець (Україна) — Ліон (Франція) — 0:0  

Дніпро (Україна) — Тоттенгем (Англія) —1:0    

Гол: Коноплянка (81, з пенальті)

Вікторія (Чехія) —      Шахтар (Україна) — 1:1

Лаціо (Італія) — Лудогорець (Болгарія) — 0:1       

Гол: Безьяк (45)