БІАТЛОН

Українська дружина стріляючих лижників учора повернулася додому по завершенні
передолімпійського сезону

Вітчизняному біатлону цьогоріч виповнюється п’ятдесят. Принаймні саме так стверджує частина спортивних істориків, які й зініціювали відзначення ювілею на високому рівні.  Хоч відбудеться воно орієнтовно у жовтні-листопаді, самі спортсмени зробили улюбленому видові подарунок саме у сезоні, що минув.

Учора українські вболівальники зустрічали в аеропорту «Київ» не лише медалістів, а всіх збірників, їхніх  тренерів та обслуговуючий персонал. Попри непростий сезон усі виглядали втомлено-щасливими.  (Настрій поліпшило традиційне катання на оленях по завершенні етапу у Ханти-Мансійську). А президент федерації Володимир Бринзак так прокоментував роботу своїх підопічних:

— Сезон хороший тим, що команда повірила у свої сили. Дуже добре, що за рік до Олімпіади спортсмени побачили:  можуть виступати якнайкраще  і боротися з усіма, бути одними з лідерів. Зараз головне — щоб не захлиснула ейфорія, щоб вони змогли відключитися від усього цього до старту міжсезоння. Одне слово, уникнути самозаспокоєння, того, що називають «зірковою хворобою». Потрібна хороша робоча атмосфера і розуміння того, що для майбутніх результатів треба багато працювати.

Звісно,  більшість цьогорічних успіхів пов’язана з виступами  нашої жіночої збірної. Попри те, що на останньому етапі Кубка світу у Ханти-Мансійську наші дівчата залишилися без нагород, збірна сьогодні  має зірковий склад і, як довела перемога Олени Підгрушної у спринті на чемпіонаті світу, може перемагати навіть таких біатлоністок від Бога, як Тура Бергер.

Лише у нашій збірній є такий дует. На знімку: Володимир Бринзак та сестри Семеренко.
Фото з сайту biatlon.com.ua

А от у чоловіків одне з найболючіших питань — необхідність посилення тренерського штабу.  Як зазначив Володимир Бринзак в  інтерв’ю сайтові Федерації біатлону,  чекати визначеності в цьому питанні можна буде згодом. Нині ведуться переговори в різних  напрямках. Аби пристати на думку,  що потрібен серйозний фахівець з паспортом іншої держави,  потрібні такі ж серйозні ресурси, а їх поки що немає.  Хоча до олімпійського сезону залишилося менше дев’яти місяців. Просто взяти тренера збоку, який не володіє ситуацією всередині команди і не проводив з нею підготовку, —  ризик може не виправдатися.

До речі, у цьому  сезоні збірна була розбита на команди А і Б. На думку фахівців, ця  практика в передолімпійський рік себе виправдала. Адже треба було  перевірити багатьох спортсменів, щоб вони не випали зі змагального графіка і передчасно не закінчили кар’єру.

Приміром, на наступний сезон у нас збільшилася не тільки квота в Кубку світу у дівчат, а й  у  Кубку IBU. Наша команда намагатиметься використовувати її якнайповніше, щоб якомога більше спортсменів брали участь у стартах і набирали міжнародний досвід.

Нині ж спортсмени відпочинуть у родинах, а згодом найкращі виставлять свої годинники на зворотний відлік: 7 лютого 2014 року в Сочі стартують чергові зимові Олімпійські ігри.

ПРЯМА МОВА

Валентина ЦЕРБЕ-НЕСІНА, 
бронзовий призер Олімпіади-1994:

— Радує, що нині дуже зросла конкуренція в збірній. На сьогодні у нас чотири спортсменки увійшли до тридцятки кращих. Я дуже вірю в Марію Панфілову. Також у нас є Яна Бондар та Наталія Бурдига. Враховуючи, що на наступний сезон ми зможемо в кожній гонці виставляти по шість учасників, є дуже хороші шанси, що всі наші дівчатка можуть боротися як мінімум за очкову зону. До того ж усі перебувають у такому віці, що повинні і можуть прогресувати. Радує й те, що обличчям до біатлоністів повернулися спонсори. Під час мого виступу з фінансуванням було дуже важко. Тепер ситуація змінилася кардинально, і ми можемо на кожному етапі розраховувати не лише на гарні результати, а й претендувати на перемогу як в особистих гонках, так і в естафеті.

ТАБЛО «УК»

Біатлон. Кубок світу.
Жінки. Загальний залік.

       Ім’я                  Очки 

1 Тура Бергер             1234

2 Дар’я Домрачева     924

3 Андреа Хенкель      856

4 Марі Дорен Абер     843

5 Кайса Макаряйнен   834

6 Габріела Соукалова   800

7 Анастасія Кузьміна   769

8 Олена Підгрушна      764

9 Міріам Гесснер          746

10 Віта Семеренко       739 

…20 Валя Семеренко  438

…30 Юлія Джима       289