ДОСЛІДЖЕННЯ

Вчені впритул наблизилися до практичного використання лляного та конопляного волокна в промисловості

Виповнилося 80 років із часу заснування Глухівського інституту луб’яних культур та фітофармацевтичної сировини, що працює під егідою Національної академії аграрних наук України. Цей науково-дослідний заклад широко знаний не тільки на Сумщині, а й у світі. Адже саме тут виведено рекордну кількість високопродуктивних сортів конопель — понад 30, і в тому числі безнаркотичних. За цим показником глухівці впевнено лідирують серед споріднених наукових закладів Європи.

За словами начальника головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Володимира Івченка, нині інституту і його працівникам відведено особливо важливу роль у виконанні Програми розвитку АПК області до 2015 року. Найближчим часом має бути створене високоефективне виробництво з подальшою глибокою переробкою врожаю насамперед льону, конопель, а також зернових, зернобобових, круп’яних, кормових культур, картоплі. Вчені впритул наблизилися до практичного використання лляного та конопляного волокна в целюлозно-паперовій промисловості, автомобіле- та літакобудуванні, аби замінити звичні синтетичні матеріали.

Маючи демонстраційний полігон, інститут енергійно нарощує практичний потенціал як складова центру наукового забезпечення агропромислового виробництва у північній зоні Сумської області. Саме тут відбуваються наукові конференції, семінари, в ході яких аграрії не тільки обмінюються, а й запозичують передовий досвід.

Як вважає заступник голови Сумської облдержадміністрації Сергій Слизький, таким закладом можна пишатися і бути впевненим у його майбутніх успіхах. Продовжуючи досліди із селекції, тут вивели низку  сортів рослин, що занесені до відповідних реєстрів країн Європейського Союзу, Канади та Російської Федерації. Сьогодні глухівський заклад має тісні зв’язки з науковцями багатьох держав світу.