ПАРТНЕРСТВО

Другий рік поспіль на Сумщині успішно практикують укладання соціальних угод між сільськими і селищними радами та орендарями, які використовують місцеві землі для сільгоспвиробництва. Таку ініціативу свого часу активно підтримав і розвинув голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь. На його переконання, орендарі сільгоспугідь повинні нести фінансову та організаційну відповідальність за стан справ на сільських територіях і разом із селянами робити все, аби забезпечити належний порядок на вулицях і в школах, дитячих садках і ФАПах, клубах і комунальній сфері.

Як розповів заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Юрій Костюк, зараз на території області землю орендують майже тисяча аграрних формувань. Кожен із таких суб'єктів господарювання надає селянам посильну допомогу. Торік, наприклад, було укладено угод на загальну суму 33,7 млн грн, а цьогоріч села вже матимуть гарантовану підтримку в розмірі 22,5 млн грн. Це лише 46% до рекомендованої цифри, тобто загальна сума нинішнього року становитиме приблизно 50 млн грн.

За словами Юрія Борисовича, кожна сільська громада розпоряджається виділеними коштами на власний розсуд. Як правило, гроші вкладають у ремонт доріг, водогонів, впорядкування вулиць, закупівлі обладнання для ФАПів, клубів, шкіл, дитячих садків. Витрачають їх також на подарунки ветеранам війни і праці, організацію святкових "вогників", проведення інших урочистих заходів. Окрім грошової допомоги, орендарі виконують на замовлення сільських громад певні роботи, надають різні послуги, що теж зараховуються до соціальних угод.

Така допомога селам знаходить підтримку і розуміння серед орендарів. Вони стають не тимчасовими "квартирантами", а надійними партнерами селян. Досвід Сумської області належно оцінили на одному з недавніх засідань Кабінету Міністрів, рекомендувавши його до поширення і запровадження в інших областях України.