У столичній лікарні швидкої медичної допомоги в січні-березні цього року провели цікаве дослідження, результати якого здивували фахівців і змусили серйозно замислитися. Відповідно до результатів обстеження швидкими тестами зі скринінгових досліджень для діагностики мультиінфекцій, з-поміж яких гепатит В і С, із 50 співробітників лікарні, що працюють в операційному блоці і відділенні реанімації, у двох виявлено вірус гепатиту С. І вони про це не знали. Із 70 пацієнтів (1% госпіталізованих в різні відділення лікарні на стаціонарне лікування), 22 були інфіковані вірусом гепатиту С. У чотирьох із них він поєднувався з ВІЛ, у двох — із сифілісом. Обстеження пацієнтів свідчить, що 86% респондентів мають слабке уявлення про гепатит С.

— Люди втрачають здоров’я через те, що немає системно поданої інформації про причини соціально небезпечних хвороб, шляхи і ризики зараження ними. Дослідження не проводять. Про свої хвороби не знають навіть медики, годі й казати про пересічних людей. А вчасно поставлений діагноз — це шанс на життя, — сказав «УК» лікар Віктор Божий.

Про хворобу не здогадуються

Гепатит С медики називають «ласкавий убивця», тому що людина відчуває хворобу лише через 4—5 років після зараження, коли вже пізно, і помирає у страшних муках від цирозу печінки. Переважно зараження відбувається через переливання крові. Цікаво, що 1998 року на гепатит С кров донорів не обстежували! Скільки людей міг заразити такий донор, який і гадки не мав про небезпеку, яку носив у собі, можна тільки здогадуватися. Поширюється ця небезпечна хвороба і через недотримання правил дезинфекції інструментарію під час манікюру, педикюру, татуажу. Лише в 2,5—5% випадків люди інфікуються нею через статеві контакти.

Лікарі давно б’ють на сполох: в Україні справжня епідемія смертельно небезпечного вірусу гепатиту С. За найскромнішими підрахунками, інфіковано майже чотири мільйони людей, а багато хто і не здогадується, що хворий. На думку лікарів, гепатит С в Україні вже обігнав за масовістю навіть СНІД (ці захворювання за проблемністю стоять на одному рівні). Його в Україні вже мінімум у 10 разів більше, ніж СНІДу, і з гепатиту С наша країна лідирує в Європі. Це захворювання передовсім молодого населення. Тому лікарі закликають хоча б раз на рік робити тестування в організованих соціальних групах на наявність антитіл небезпечних інфекцій, з-поміж яких і гепатит С.

 «Застосування швидких тестів дає змогу в короткі терміни охопити велику кількість людей різного віку, статі, характеру занять і запобігти зараженню смертельно небезпечними інфекціями», — підкреслює Віктор Божий.

На перевірку ставай!

«Україна має одне з найбільших навантажень вірусної інфекції гепатиту С в регіоні Східної Європи і Центральної Азії, тому потрібно розвивати систему організації надання допомоги та розширити доступ до лікування пацієнтів з найуразливіших груп, ефективну профілактику і своєчасну діагностику» — вважає директор Державної установи «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ» професор Наталія Нізова.

В Україні прогресує прихована епідемія, адже всупереч офіційним даним поширеності інфекції на рівні 3%, актуальна оцінка — на рівні 9—10% наших співвітчизників, старших 15 років. «Ця статистика може бути більшою, бо чимало людей просто не знають, що хворі», — каже головний інфекціоніст МОЗ професор Ольга Голубовська.

Фахівці пропонують обстежувати швидкими тестами соціально активні категорії населення під час щорічних профілактичних оглядів. Наприклад, у студентів, військовослужбовців, призовників, медиків, пацієнтів, учителів, працівників закладів громадського харчування і торгових мереж тощо.

Медики впевнені, що такі обстеження доцільно проводити в межах державної програми ранньої діагностики соціально небезпечних захворювань.