ПОСТУП 

Від збільшення експорту можемо мати додатково 160 000 робочих місць
 

Україна очікує одержати додатково 9 млрд грн від експорту завдяки ратифікації Угоди про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав. Як передає УНІАН, про це на брифінгу заявила перший заступник Глави Адміністрації Президента — представник Президента в Кабінеті Міністрів Ірина Акімова.

«За розрахунками фахівців, загальний обсяг, який ми одержимо від цього договору, — приблизно додаткових 9 млрд. грн експорту на рік. Це відповідно приблизно додаткових 160 тисяч робочих місць», — зазначила вона.

Водночас найважливішим Ірина Акімова назвала те, що договором зафіксовано більш цивілізовані торгові відносини і мінімізація можливості «торговельних воєн». «Підписання такого документа означає врегулювання багатьох спірних питань і введення їх в законодавче, цивілізоване русло», — сказала вона.

Перший заступник Глави АП нагадала, що в договорі про ЗВТ фіксується положення про непогіршення торгового режиму, який існує, країнами-підписантами. «Не можна змінювати правила торгової політики — і ось ця фіксація непогіршення, з одного боку, і встановлення термінів зі скасування вилучень щодо імпорту — з другого  — це вже план щодо того, як поліпшувати відносини», — зауважила посадовець.

Водночас вона наголосила, що співробітництво України з Міжнародним валютним фондом ні на хвилину не припинялося: «Ви знаєте, паузи з точки зору відносин України та МВФ немає і не було, тому що майже щомісяця відбуваються зустрічі, робочі зустрічі та спеціальні зустрічі, організовані з представником МВФ».

Ірина Акімова зазначила, що обговорення багатьох питань між Україною і Міжнародним валютним фондом триває в режимі нон-стоп. «Звісно, що багато питань залишається, але з багатьох питань досягається розуміння», — підкреслила вона та наголосила: в МВФ вважають, що Україна порівняно з іншими країнами досягла великих успіхів за останні два роки в частині стабілізації макроекономічних показників і особливо щодо скорочення бюджетного дефіциту.

Перший заступник Глави АП повідомила журналістам, що Президент підписав Закон України «Про зайнятість населення», який значно розширює  можливості працевлаштування  неконкурентоспроможних на ринку праці громадян — молоді та людей старшого віку. Інший підписаний главою держави  документ «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» дає право вільного вибору санаторно-курортного закладу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»