РОБОЧА ПОЇЗДКА

Вона полягає у вмінні приймати ефективні рішення й захищати державні інтереси 

«Уперше за роки незалежності усі гілки влади почали працювати як єдиний механізм — Президент, Прем’єр-міністр, Верховна Рада. У переважній більшості регіонів така ж стабільна ситуація», — зазначив під час наради з адміністративно-господарським активом області Віктор Янукович. Він підкреслив: «Сьогодні, коли пішов другий рік системної роботи, ми можемо сказати, що ми дістали змогу розпочати системні реформи. З використанням світового досвіду, а у більшості випадків — нашого власного».

Президент навів приклад зустрічі з  рядовими вінничанами. Люди запитали у нього, чи можна називати реформування медицини поліпшенням умов лікування. «Можемо називати як завгодно, але це реформи, бо треба змінювати ситуацію», — зауважив він. Глава держави акцентував увагу учасників наради на основних аспектах реформування  тих галузей, які стосуються кожної людини. Це охорона здоров’я, ЖКГ, створення ефективної системи пенсійного забезпечення. Основою всіх реформ, модернізацій в країні він назвав економіку. «Регуляторну політику держави, яка стосується кожної галузі і кожного громадянина, треба позбавити корумпованості і тих регуляторів, які заважають  розвиватися економіці», — зазначив  він,  підкресливши, що основний опір вже подолано.

Саме в аграрній області, яка має найбільше в країні власників земельних паїв, глава держави розповів про основні засади проекту земельної реформи. «Минулого вівторка ми практично погодили і Концепцію земельної реформи, і необхідні законопроекти. Я сподіваюся, що найближчим часом ці документи буде розглянуто, вони пройдуть громадські  обговорення в усіх регіонах України», — сказав він. Буде створено такі умови, коли кожна людина отримає змогу висловити свою точку зору. «У липні-серпні ми будемо обговорювати, і, скоріш за все, у вересні Верховна Рада розгляне законопроекти», — запевнив Президент.

 

Земельна реформа має відрегулювати питання оренди та продажу землі, зніме корупцію в цьому питанні, створить умови для ефективного використання земель сільськогосподарського призначення та збільшить виробництво на селі. Реформа також працюватиме на відновлення інфраструктури  в селах.

Голова  облдержадміністрації Микола Джига доповів Президентові про зміни, які відбуваються в регіоні.  Майже 20 років не вирішувалося питання щодо надання місту Хмільник статусу курорту  державного  значення. А тепер відповідний закон прийнято, що сприятиме розвитку міста. Довгобудом стояла об’їзна дорога довкола міста Калинівки, а тепер — вона запрацювала. В область ідуть інвестиції, нові технології,  будуються нові виробництва (а це ж робочі місця), зросла заробітна плата. Вінниччина — за реформи і пропонує себе як пілотний проект.

Говорячи про зауваження Freedom House, Віктор Янукович  сказав, що українська влада врахує критику цієї міжнародної правозахисної організації. При цьому глава держави побачив у документi й позитивнi сторони — зокрема той факт, що виконавча влада почала працювати краще.

«Мене можна звинувачувати в тому, що iнодi ми ухвалюємо жорсткi рiшення. Але зараз така вимога часу, що нам потрібно якнайшвидше навести лад у своїй країнi», — сказав В. Янукович.

Підбиваючи підсумки наради, Президент зауважив, що треба звикнути бачити, як розвивається світ, пристосовуватися до ситуації, дбати про конкурентну спроможність країни. Це і є формула майбутнього успіху.