ПРОФІЛАКТИКА

Стартував Всеукраїнський тиждень боротьби з туберкульозом

24 березня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день, 131 рік тому, німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття  мікробактерії туберкульозу. А вже у 1993-му Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила цю недугу національним лихом. Станом на 2012 рік Україна посідає сьоме місце у Європі за рівнем захворюваності і відноситься до третьої категорії країн, а це країни з високим показником хворих на туберкульоз.

—?Головним завданням під час проведення цього тижня є донесення до наших співвітчизників важливих повідомлень про те, що туберкульоз виліковний і аж ніяк не є вироком для людини. Що на сьогодні в країні створено усі можливості для належної діагностики, лікування та соціальної реабілітації. Крім того, ми хотіли б ще раз нагадати про те, що поширення туберкульозу є соціально небезпечною проблемою, тому її вирішення залежить не лише від якості функціонування вітчизняної фтизіатричної служби. Надзвичайно важливою є соціальна складова, — повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов.

Як повідомив Перший заступник Голови Держслужби України соцзахворювань Євген Ханюков, у багатьох областях в людних місцях функціонуватимуть пересувні флюорографи, громадяни матимуть можливість отримати консультації та вичерпну інформацію щодо методів захисту від зараження туберкульозом та медичних пунктів, де надається спеціалізована медична допомога.

Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

За словами чиновників, протягом минулого року в Україні процеси діагностики та лікування туберкульозу приведено у відповідність міжнародним стандартам шляхом затвердження Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги за темою «Туберкульоз», впроваджується електронний реєстр хворих на туберкульоз, удосконалено механізм розрахунку потреби у протитуберкульозних препаратах, яка передбачає формування річного запасу ліків, а головне — забезпечено повну потребу в препаратах.

Держслужба України соцзахворювань здійснюватиме контроль за використанням препаратів у регіонах з метою недопущення випадків, коли пацієнти не отримують необхідних ліків чи купують їх за власний кошт.  

На час проведення Всеукраїнського тижня боротьби із туберкульозом комунікаційну координацію заходів здійснюватимуть регіональні координатори Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».

ДОВІДКА «УК»

В Україні зареєстрована епідемія туберкульозу: на обліку перебувають близько мільйона хворих, щорічно реєструють близько 160 тисяч випадків нової відкритої форми туберкульозу. Найкращим захистом від туберкульозу є вакцинація.

Реалізація заходів «Загальнодержавної програми протидії захворювання на туберкульоз у 2007-2011 роках» дозволила:

♦  знизити показник захворюваності на туберкульоз на 19,2 % (з 83,2 до 67,2 на 100 тисяч населення);

♦ знизити смертність на третину (31,4%, з 22,3 до 15,3 на 100 тисяч населення).

На тлі поступової стабілізації епідемічної ситуації, загрозу становить поширення мультирезистентного туберкульозу. Так, у 2012 році на нього вперше захворіло біля 6 тисяч осіб.

У 2011-2012 роках зекономлено бюджетних коштів на закупівлю протитуберкульозних препаратів і виробів медичного призначення майже на 50 мільйонів гривень, що дозволило істотно збільшити забезпечення закладів охорони здоров’я.