ЧЕРКАЩИНА

Зазвичай в області пік простудних захворювань припадає на зимові місяці. Та цього року, за словами завідувачки епідемвідділу Черкаської обласної СЕС Людмили Комасько, він очікується дещо раніше. Вже зараз у дев'ятьох районах рівень захворюваності на ГРЗ та грип перебільшує середні показники по області. У вересні, як наголосила Людмила Олександрівна, інтенсивність захворюваності, порівняно з попереднім місяцем, зросла вдвічі. В окремих районах вона вже наближається до епідемічного порога. Перший заступник начальника головного управління охорони здоров'я та медицини катастроф облдержадміністрації Микола Клімов підтвердив: розпал захворювань можна очікувати вже наприкінці жовтня - на початку листопада.

Чи готова область до можливої епідемії, чи є в лікарнях необхідний запас медикаментів? Як стверджують в головному управлінні охорони здоров'я, у лікувальних закладах є достатній запас препаратів, який залишився ще після попередньої епідемії, зокрема антибіотиків, сольових розчинів, препарату таміфлю, який застосовується в перші дні хвороби, а також марлевих пов'язок. Планується й додаткове їхнє надходження.

Нині триває щеплення населення, для чого заготовлені необхідні вакцини. Правда, ціна вакцини проти кількох штамів грипу досить висока - від 50 до 100 гривень.

Однак багато хто ігнорує щеплення, віддаючи перевагу традиційним методам - уживанню часнику та цибулі, лимонів та інших цитрусових. Добре, що дефіциту на них поки що немає.