В Одесі дестабілізувати ситуацію не вдалося. Про це заявив в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. За його словами, там працює влада, дуже багато справжніх патріотів, готових захищати своє місто і країну. Тому сепаратисти в Одесі відчули реальний опір патріотично налаштованих жителів міста, зазначив високопосадовець в інтерв’ю одному з українських телеканалів. 

Водночас Голова Верховної Ради зазначив, що, на превеликий жаль, спроби захопити адміністративні будівлі, посіяти паніку і зневіру призвели до загибелі людей. Так, ініціатори масових заворушень в Одесі та східних регіонах України, зокрема місцеві сепаратисти, координуються «з центру з-за меж країни, який розміщений в Російській Федерації». «Організатори провокацій, терористичних дій перебувають у Росії. Серед провокаторів багато людей мають російські паспорти або гастролюють із Придністров’я, — сказав Олександр Турчинов. — У східних регіонах проведення антитерористичної операції ускладнюється і з огляду на те, що жителі цих областей підтримують сепаратистів». Як передає слова високопосадовця прес-служба Президента, деякі працівники міліції симпатизують сепаратистам. Тому в перерахованих ним областях потрібно фактично повністю оновлювати правоохоронні структури. В місцях, де міліція підтримувала протизаконні дії, порушуватимуть відповідні кримінальні справи.

Професіоналізм наших військових гартується у бойових умовах. Фото з сайту abc.net.au

Окрім цього, Олександр Турчинов зазначив, що дуже багато працівників правоохоронних органів виконували свій конституційний обов’язок щодо захисту правопорядку: «Інше питання — силовикам не вистачало сил, тому що головним завданням правоохоронців була локалізація сепаратистів».

Служба безпеки України нині займається локалізацією можливості фінансування сепаратистських рухів і диверсантів, зокрема з боку найближчого оточення Віктора Януковича. Тож у південно-східних регіонах країни міліція посилюватиметься за рахунок патріотів, які готові захищати свою країну, повідомляє прес-служба Президента.

Сама ж антитерористична операція на сході України триватиме й даватиме результати. Керівник парламенту розповів, що для підтримки східних регіонів та для унеможливлення сепаратистських дій в інших регіонах при МВС створюються спеціальні підрозділи і вже діють сім таких батальйонів.

Високопосадовець окремо висловився про професійні дії Національної гвардії під час антитерористичної операції, високо їх оцінивши. «Національна гвардія зараз — наш головний підрозділ, який в антитерористичній операції йде попереду. Національна гвардія нині ствердилася, вона приклад для багатьох», — резюмував він. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»