ПРOФІЛAКТИКA

На Волині триває моніторинг захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції

Оскільки торік у Волинській області на грип та ГРВІ перехворіло 162795 осіб, з них - 37, на жаль, померло, черговий сплеск цих інфекцій, що завжди збігається з осіннім похолоданням, змусив волинських медиків змобілізувати зусилля. З першого жовтня державною санітарно-епідеміологічною службою для оцінки епідситуації запроваджено щотижневий моніторинг захворюваності.

Нині цей показник становить 35,6 при розрахунковому для області 75,5 на10 тисяч населення. А це свідчить про зростання рівня захворюваності. Протягом останніх двох тижнів на ГРВІ вже захворіло понад 10,2 тисячі людей, в тому числі 1610 школярів. Зареєстровані і перші п'ять випадків грипу.

Цілком логічно, що в області задіяний комплекс організаційних, запобіжно-профілактичних та протиепідеміологічних заходів. Одним із важливих елементів цієї роботи завжди була профілактична вакцинація населення, особливо вразливих до цього виду інфекцій груп - лікарів, вчителів, працівників торгівлі тощо. На жаль, в області серед людей особливого потягу до добровільного вакцинування поки що не спостерігається. Тому, аби сформувати відповідну громадську думку, волинські медики провели тематичну прес-конференцію для обласних ЗМІ.

За словами головного державного санітарного лікаря Наталії Янко, придбати вакцину (за кошти окремих громадян чи установ) можна в аптеках. Вона також повідомила, що обов'язково слід дотримуватися правил її зберігання (на холоді) до проведення щеплення у територіальній поліклініці. Вакцину можна зберігати на середній поличці холодильника, але не більш, ніж добу.

- Варто нагадати, що період вироблення стійкого імунітету в організмі людини становить приблизно два-три тижні. Відсутність вакцинації робить імунітет людини вразливим до нових штамів вірусів грипу, значно збільшує смертність, -наголосила вона. - Тому, щоб не сталося біди, треба убезпечити себе та близьких від хвороби і провести своєчасне профілактичне щеплення".

І на підтвердження своїх слів попросила присутнього в залі медпрацівника зробити їй щеплення.