ПРОЕКТИ

У Полтаві створюється перинатальний центр

Регіональний високотехнологічний перинатальний центр у Полтаві, в якому розв’язуватимуть проблеми вагітних украй високого ступеня акушерського та перинатального ризику, з важкою екстрагенітальною патологією, надаватимуть спеціалізовану допомогу гінекологічним хворим, передбачається створити до 2013 року. Але підготовчі роботи вже тривають.

Так, у відділеннях перинатальної та екстрагенітальної патології вагітних щорічно надають допомогу майже 2000 жінок із міст та районів полтавського краю, в тому числі близько 1600 породіллям. Відділення мають статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Тут хороші умови праці медичних працівників та перебування пацієнтів, функціонують індивідуальні пологові зали, палати сумісного перебування матері та дитини. Найнижчі в державі показники дитячої смертності. Але в них немає умов для надання невідкладної допомоги новонародженим, тому всі діти в нестабільно важкому стані транспортуються до обласної дитячої клінічної лікарні, що значно ускладнює кінцеві результати лікування цих немовлят.

Для недоношених немовлят у відділенні створено всі умови. Фото з архіву автора

Голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко обговорив цю проблему з фахівцями. Так, начальник Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак зауважив, що розташування лікувально-діагностичних служб у різних кінцях обласного центру досить незручне для вагітних та інших жінок, які приїздять з районів області. Крім того, районні пологові стаціонари малопотужні і затратні. Тож доцільно створити єдиний обласний перинатальний центр. Посадовця підтримала головний позаштатний акушер-гінеколог ГУОЗ Ганна Шкоденко, яка сказала, що структурна реорганізація медичної допомоги матерям та дітям напрошується сама, бо жінки бажають народжувати в більш комфортних сучасних умовах високоспеціалізованого закладу.

Вислухавши фахівців, О. Удовіченко сказав, що в області є всі можливості для побудови такого центру. «Важливо тільки попередньо вирішити питання співфінансування та ретельно розробити відповідний план дій», — зазначив він.