СКАНДАЛ

Якщо Міжнародний альянс із ВІЛ/СНІДу не порозуміється з українськими чиновниками, хворі можуть залишитися без гуманітарної допомоги

Представники Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні заявляють, що Міністерство доходів і зборів нарахувало їм заднім числом 3,3 мільйона антидемпінгового мита за шприци, які вони роздали безкоштовно людям, що вживають наркотики та входять у групу найбільшого ризику інфікування. І якщо це рішення їм не вдасться оскаржити, міжнародні організації можуть у кілька разів скоротити фінансування програм профілактики цих захворювань.

На сторожі інтересів вітчизняного виробника

За словами виконавчого директора цієї благодійної організації Андрія Клепікова, шприци було ввезено в рамках реалізації загальнодержавної програми протидії поширенню ВІЛ/СНІДу і їх уже встигли розповсюдити. Тому повернути як мито сьогодні можуть хіба що використані шприци, які обов’язково приносять назад у громадські організації споживачі таких послуг. 

«Програма, яку підтримує Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, справді має суспільне значення, — каже Андрій Клепіков. — Завдяки цим шприцам, іншим інтервенціям вдалося зупинити епідемію ВІЛ-інфекції у групі найбільшого ризику. Це фактично запобіжний засіб для збереження здоров’я українців. Але в січні цього року ми отримали повідомлення з вимогою сплатити антидемпінгове мито за шприци, котрі було ввезено ще в 2010 році. Тобто його нарахували заднім числом».     

Як розповів керівник юридичної служби альянсу Ігор Войтенко, на цей вид виробів застосовували нульову ставку ввізного мита та ПДВ. З іншого боку, на шприци, виготовлені в деяких країнах, зокрема й Іспанії, згідно з одним із пунктів рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, повинні були застосовувати антидемпінгове мито. Це рішення оскаржили в суді дистриб’ютори іноземних фармкомпаній. «На той момент рішення про застосування антидемпінгових санкцій до шприців, виготовлених в Іспанії, було припинено, а потім скасовано рішенням Київського апеляційного адмінсуду, тому ми діяли абсолютно законно», — пояснив Ігор Войтенко.

На думку представників альянсу, якщо вимогу міністерства буде задоволено, Глобальний фонд та інші міжнародні донори можуть скоротити обсяг фінансової допомоги Україні. «Якщо це мито буде застосовано, профілактичні програми скоротяться приблизно утричі, і це неминуче призведе до сплеску епідемії», — зазначив Андрій Клепіков.

Безкоштовні шприци допоможуть зупинити епідемію. Фото з сайту javoxir.com

Замість мита — використані шприци

Проте в Міністерстві доходів і зборів наполягають, що мають підстави вимагати зазначених виплат. «Поки діяли судові рішення, ми не нараховували антидемпінгове мито, але в березні 2011 року Вищий адміністративний суд скасував рішення Київського апеляційного суду», — каже керівник Київської регіональної митниці Геннадій Романенко. І додає, що антидемпінгове мито нараховується лише у разі, коли є відповідне звернення до міжвідомчої комісії національного виробника. А такий запит був ще в 2009 році. Крім того, якби такий вантаж завозили як гуманітарну допомогу з відповідним оформленням через спеціальну комісію при Кабінеті Міністрів, подібних запитань до альянсу не виникало б. «Та у даному випадку це була виключно зовнішньоторговельна операція, — підкреслив він. — Шприци надходили в Україну тільки протягом двох тижнів, коли було чинним рішення Київського апеляційного адміністративного суду. Їх — по 32 копійки за штуку — завезли кількістю 11,5 мільйона».

За його словами, законодавство передбачає таку форму контролю, як пост-аудит: митниця має право перевірити діяльність будь-якого підприємства за останні три роки і нарахувати ті платежі, які воно повинно було б сплатити за цей час, але цього не зробило. Саме тому антидемпінгове мито й нараховано саме зараз.

У свою чергу представники альянсу стверджують, що оскаржуватимуть таке рішення і сподіваються на розуміння і підтримку держави. «Міністерство охорони здоров’я вже звернулося з листом до міністра доходів і зборів, висловивши стурбованість ситуацією, що склалася», — каже Андрій Клепіков.

Стурбовані й споживачі таких послуг. «Ні для кого не секрет, що для наркомана, який перебуває в системі, знайти дві гривні на чистий шприц — це проблема, — розповідає Антон, який свого часу звертався по допомогу до благодійних організацій. — Тому можливість поміняти використані шприци або просто отримати нові — це питання життя і смерті в буквальному сенсі».

Митники припускають, що шприци могли продавати. Але в альянсі запевняють, що можуть надати інформацію про кожен із них, де і хто їх використав. І запевняють, що готові відстоювати свою правоту в суді.