ПОДІЯ

Українка Ольга Харлан уперше в кар’єрі  стала чемпіонкою світу в особистому турнірі

У 2008 і 2009 роках експерти Національного олімпійського комітету країни визнавали Ольгу Харлан найкращою спортсменкою року. Судячи з усього, елегантна статуетка у вигляді богині Ніки знов може опинитися у призовій колекції миколаївської зірки фехтування.

У червні цього року підопічна тренера Артема Скорохода на континентальній першості у Загребі стала чотириразовою чемпіонкою Європи. У вирішальному поєдинку індивідуальних змагань на шаблях вона більш ніж переконливо обіграла відому грецьку фехтувальницю Васіліку Вугіуку — 15:7.

Наприкінці спекотного літа володарці золотої медалі пекінської Олімпіади в командному заліку не було рівних на світовій першості в Угорщині. Найскладніше випробування чекало на нашу землячку в півфіналі. На доріжку Палацу спорту в Будапешті вийшла олімпійська чемпіонка лондонських ігор-2012 Кім Джі Ен з Південної Кореї. За нічийного рахунку14:14 Ольга продемонструвала звичні для себе бійцівські якості й завдала переможного удару.

У вирішальному поєдинку світової першості лідерка української збірної, якій 4 вересня виповниться лише 23 роки, не залишила шансів росіянці Єкатерині Дяченко — 15:12. Найцікавіше те, що чотири роки тому саме ці спортсменки зустрілися у фіналі континентальної першості в болгарському Пловдиві. Тоді Ольга перемогла ще більш переконливо — 15:7 — і завоювала своє перше європейське «золото». Цей успіх найтитулованіша спортсменка синьо-жовтої дружини шаблісток повторила в англійському Шеффілді-2011, в італійському Ліньяно і нарешті в хорватському Загребі.

Найсильніша в Європі стала кращою в світі. Фото з сайту news.xinhuanet.coml

В угорській столиці українська королева жіночої шаблі вперше у своїй кар’єрі виграла «золото» чемпіонату світу в особистому турнірі.

Подруги нашої спортивної зірки по команді Аліна Комащук та Олена Вороніна поступилися своїм суперницям в 1/32 фіналу, а Галина Пундик в 1/8 фіналу програла полячці Александрі Сочі — 12:15.

Нагадаю, що першу медаль нашої збірної на світовій першості здобув Ростислав Герцик. Він фінішував третім в індивідуальному турнірі рапіристів. У півфіналі 24-річний аспірант Львівського університету  фізичної культури поступився росіянинові Артурові Ахматхузіну 10:15.

Ольгу Харлан привітав президент України Віктор Янукович.

 «У напруженій боротьбі Ви впевнено здобули перемогу, що свідчить про Вашу особисту майстерність та професійність. Будьте й надалі для наших спортсменів яскравим прикладом наполегливості у підкоренні спортивних вершин в ім’я України», — йдеться у вітанні глави держави.

Зіркову спортсменку з Миколаєва поздоровив також Микола Азаров. У привітанні голови уряду підкреслюється, що демонструвати блискучі результати Ользі допомагають неймовірна сила волі і висока професійна майстерність.