Десантників Навчального центру ВДВ Збройних сил із Днем високомобільних десантних військ особисто вітав Президент Петро Порошенко. Урочистості відбулися в Житомирі на вулиці Чуднівській, 114, там, де триває підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації особового складу для військових частин і підрозділів ВДВ ЗСУ. Цей заклад почав функціонувати лише з травня 2015-го на базі 240 Центру підготовки підрозділів 8-го армійського корпусу Сухопутних військ.

Верховний головнокомандувач назвав вишикуваних вояків лицарями крилатої піхоти. Його вітальні слова звучали так: «Нехай десантне гасло «Ніхто крім нас!» завжди буде для вас орієнтиром у святій справі — захисті рідної землі та відновленні її територіальної цілісності. Якщо взяти сучасну історію Збройних сил України та й попередню також, то жоден розділ, жоден важливий епізод не обходився без воїнів-десантників. Золотими літерами в літопис українського війська вкарбовано подвиги військовослужбовців Високомобільних десантних військ у боях за Савур-могилу та гору Карачун, героїчне утримання донецького та луганського аеропортів. Безпрецедентним є серпневий 2014 року рейд підрозділів бригад Високомобільних десантних військ тилами російсько-терористичних військ».

Особливо глава держави відзначив 2 серпня 2014-го, коли 79-та окрема аеромобільна бригада потрапила під обстріл з російської території, а 25-та окрема повітряно-десантна бригада героїчно проривалася їй на допомогу. Увійшов в історію ВДВ ЗС і рейд 95-ї аеромобільної бригади у глибокому тилу тимчасово окупованої, але таки нашої території.

Продовжуючи тему, Президент нагадав, що за мужність і героїзм, виявлені в боях з російськими окупантами, 2295 воїнів-десантників отримали державні нагороди, сімох відзначено званням Героя України. Після цих слів присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять 415 героїв, які загинули в запеклих боях на Донбасі.

Крилата піхота надійно стоїть на захисті країни та її громадян. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Зміни в бойових можливостях є

Говорив Петро Порошенко як про зміни в бойових можливостях воїнів-десантників за останні два роки, так і про інтенсивне нарощування бойових спроможностей та потенціалу десантно-штурмових та парашутно-десантних підрозділів. Зокрема минулого тижня сили ВДВ було долучено до проведення стратегічного командно-штабного навчання із практичними діями «Південний вітер — 2016». Хлопці з честю витримали випробування: практично опрацювали десантування різними способами, рейдові та десантно-штурмові дії з проведенням бойових стрільб. До речі, таке навчання Петро Порошенко вважає прикладом цілеспрямованої бойової підготовки частин і підрозділів високомобільних десантних військ у контексті сумісності з підрозділами країн-членів НАТО та повної адаптації до стандартів Північноатлантичного альянсу.

«Начальник Генштабу ЗСУ доповів мені, що воїни-десантники з честю витримали ці навчання і випробування», — додав глава держави.

Президент високо оцінив перший в історії ЗСУ навчальний центр ВДВ. Тут підготовлено понад 1200 висококваліфікованих фахівців, зокрема із залученням інструкторів збройних сил Великої Британії та Швеції. Воїни-десантники також є у складі командування Литовсько-польсько-української бригади.

Як повідомляє департамент прес-служби АП, перебуваючи на території цього навчального центру, Петро Порошенко оглянув клас фізичної підготовки з елементами рукопашного бою «Барс», кабінети відпрацювання протидії саморобним вибуховим пристроям у житлових приміщеннях, спеціальної психологічної підготовки, підготовки з виживання, лазерний та мультимедійний тир.

Техніку готують для АТО

А представникам ЗМІ глава держави розповів, що трагедія під Іловайськом наприкінці серпня 2014-го сталася не через парад до Дня Незалежності, а тому, що агресор вдерся на нашу землю. До слова, саме тоді російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці. Українські військові зазнали значних втрат. Лише за офіційними даними, загинуло 366 наших вояків, 249 було поранено, 128 потрапили в полон, а 158 зникли безвісти.

У 25-ту річницю Незалежності України в Києві не буде техніки із зони АТО. «Уся техніка, яка має бути на фронті, перебуватиме там. Значну частину техніки перед Днем Незалежності буде безпосередньо в зоні АТО передано у війська. Україна має чим пишатися: своєю армією, своїми Збройними силами, і військовий парад — гарна нагода це продемонструвати. Україна має зміцнювати єдність, патріотизм».