Уболівальники в усіх куточках світу ще довго згадуватимуть найяскравіші моменти групового етапу бразильської першості. У 48 матчах було забито 145 м’ячів. Щоб зрозуміти всю неординарність цього показника, досить нагадати: чотири роки тому в Південно-Африканській Республіці середня результативність була утричі меншою.

За всієї несподіваності результатів у восьми групах катастрофічного падіння фаворитів Старого Світу — збірних Іспанії, Італії та Англії — до останнього зберігалась одна залізна закономірність. На стадії 1/8 фіналу в усіх парах перемагали команди, які фінішували у своїх квартетах на першому місці. Цю традицію не було порушено і минулого вівторка — далі крокують аргентинці та бельгійці.

— Ми прекрасно розуміли, що матч 1/8 фіналу проти Швейцарії буде  дуже важким, — заявив після фінального свистка капітан аргентинської збірної Ліонель Мессі. —  Це плей-оф світової першості, де жодна команда у жодному  разі не може почуватися комфортно. Жоден футболіст нашої команди не хотів доводити справу до пенальті. Можливо, саме тому наприкінці зустрічі ми почали трохи нервувати і ніяк не могли реалізувати свої  гольові моменти. Так чи інакше через такі матчі треба пройти. Сьогодні удача була на нашому боці.

Однак градус протистояння у битвах на виліт виявився надзвичайно високим. У п’яти матчах з восьми для виявлення переможця не вистачило 90 хвилин гри — довелося грати два екстра-тайми. У двох парах з’ясування стосунків дійшло до серії післяматчевих пенальті. У цій своєрідній лотереї щасливий квиток витягли бразильці й костариканці.

Поява у вісімці найсильніших збірних планети збірної маленької країни Центральної Америки — головна несподіванка Кубка світу. Але після перемог підопічних Хорхе Пінто над Уругваєм, Італією та Грецією говорити про сенсації вже не доводиться. Компанію новачкам елітного футбольного клубу у чвертьфіналі склала дивовижна Колумбія, а також південноамериканські гранди — Бразилія й Аргентина.

Аргентинський віртуоз Ді Марія (праворуч) виграв Лігу чемпіонів, зараз мріє про Кубок світу. Фото з сайту livesport.com

На чужих полях боротьбу за чемпіонську корону продовжує європейський квартет: Нідерланди і Бельгія, Франція і Німеччина. Двох останніх представників Старого Світу турнірна сітка звела між собою. Хоч би хто вийшов переможцем у цій принциповій дуелі, він однозначно перетвориться на потенційного учасника фіналу.

Ось який вигляд має символічна збірна групового етапу Кубка світу-2014 за версією популярної іспанської газети Marca.

Воротар — Гільєрме Очоа (Мексика).

Захисники: Дієго Годін (Уругвай), Тіаго Силва (Бразилія), Рафаель Маркес (Мексика), Джердан Шакірі (Швейцарія).

Хавбеки: Хамес Родрігес (Колумбія), Хуан Куадрадо (Колумбія), Еден Азар (Бельгія).

Форварди: Неймар (Бразилія), Томас Мюллер (Німеччина), Ліонель Мессі (Аргентина).
 

ЧВЕРТЬФІНАЛЬНІ ПАРИ:

4 липня. Франція — Німеччина.

4 липня. Бразилія — Колумбія.

5 липня. Нідерланди — Коста-Рика.

5 липня. Аргентина — Бельгія.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014

1/8 фіналу

Аргентина — Швейцарія —  1:0

Гол: Ді Марія (108)

Бельгія — США — 2:1    

Голи: де Брейне (93), Лукаку (105) — Грін (107).

Півфінали заплановано  

на 8—9 липня.

Бомбардири:

Хамес Родрігес (Колумбія) — 5 м’ячів

Лео Мессі (Аргентина) — 4

Неймар (Бразилія) — 4  

Томас Мюллер (Німеччина) — 3

Робін ван Персі (Нідерланди) —  3  Ар’єн Роббен ((Нідерланди) — 3

Карім Бензема (Франція) — 3

Джердан Шакірі (Швейцарія) — 3

Еннер Валенсія (Еквадор) — 3