Робочий візит Президента Петра Порошенка до Бельгії логічно завершився відвіданням штаб-квартири НАТО, розташованої, як і всі керівні органи Євросоюзу, в її столиці Брюсселі. Після зустрічі з Генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом настрій глави держави був доволі піднесеним, бо почувався він так, ніби побував у колі справжніх друзів і союзників.

Сторони обмінялися думками про посилення взаємодії для надання адекватної відповіді військовій присутності російського агресора на українському Донбасі. Петро Порошенко поінформував пана Столтенберга про чисельність російських окупаційних військ на сході країни та посилення угруповання у Криму. Зрозуміло, що нейтралізувати цю загрозу цивілізований світ може лише спільними і скоординованими діями.

У наших відносинах закладено потужну перспективу. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Обговорено й перспективні плани, подальші кроки співпраці, зокрема щодо майбутнього саміту НАТО у Варшаві та готовність нашої сторони брати участь у заходах НАТО у 2016 році.

«Спільними конкретними кроками ми прокладаємо шлях до реалізації нашої мети, — заявив Петро Порошенко, окресливши її як забезпечення повної взаємосумісності між Збройними силами України й НАТО до 2020 року. — Це дорожня карта, закладена у Воєнній доктрині й схвалена Радою національної безпеки і оборони. І ми рішуче імплементуватимемо ці реформи». Ідеться про виконання комплексу внутрішніх політичних та оборонних реформ для досягнення критеріїв Альянсу.

Підписання під час візиту дорожньої карти оборонно-технічного співробітництва між Україною та НАТО гарантуватиме істотне зростання цього формату підтримки, повідомляє прес-служба Президента. А найближчим часом заплановано підписання ще кількох документів, спрямованих на посилення обороноздатності України.

«НАТО підтримує Україну в політичному та практичному вимірах, — заявив Генсек Альянсу. — Україна довела відданість реалізації реформ. Прогрес у цьому напрямі й політична стабільність необхідні для побудови сильної демократичної стабільної держави. Закликаю вас продовжувати йти цим шляхом. Це буде добре для України та безпеки Європи. У вашій важкій праці в цей визначальний час для України ви маєте надійного партнера та друга в особі НАТО».

Щодо очікувань від саміту НАТО у Варшаві, провести який планують улітку наступного року, Генеральний секретар Альянсу сказав: «Ми посилюватимемо наше партнерство. Переконаний, саміт підтвердить значний прогрес України в реформуванні Збройних сил і сектору безпеки й продемонструє велику солідарність з Україною. І ми продовжимо нашу практичну допомогу».

Попереду в нас велика кількість проектів, яка зростатиме й надалі: для модернізації командування й управління, у галузях кібербезпеки, логістики, навчання, військово-технічної кооперації та військової індустрії. НАТО бачить також перспективи посилення співпраці сил спеціальних операцій.

За невиконання країною-агресором, Росією, положень мінських домовленостей Європейська Рада вчора таки ухвалила рішення про продовження санкцій ще на півроку. Про це напередодні Петро Порошенко отримав тверде запевнення від керівників інституцій Євросоюзу під час міні-саміту «Україна — ЄС». Таку позицію Президент оприлюднив на спільній з Генсеком НАТО прес-конференції.

Саме завдяки Уельському саміту НАТО вдалося відкрити шлях мінським домовленостям. «Наша співпраця з НАТО приносить мир в Україну», — наголосив глава нашої держави.

«Ми підтримуємо імплементацію мінських домовленостей. За останні місяці був певний прогрес, але останнім часом кількість порушень режиму припинення вогню зросла. Існує реальний ризик поновлення насилля. Україна досі не має повного контролю над своїми кордонами, Росія досі не вивела своїх військ та зброї, нелегальні угруповання досі не роззброєно. Зараз дуже важливо забезпечити виконання обов’язків усіма сторонами. Росія несе особливу відповідальність, — вказав комплекс заходів Єнс Столтенберг. — Повне виконання мінських домовленостей — єдиний шлях мирного врегулювання на сході України».

Говорячи про атмосферу міні-саміту «Україна — ЄС», Петро Порошенко зазначив, що його учасники продемонстрували підтримку України. «Я був зворушений приємною, теплою, дружньою й відвертою розмовою майже з усіх питань нашого двостороннього порядку денного і формою політичної підтримки реформ, демонстрацією солідарності з Україною», — підбив підсумки візиту глава держави. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»