Щоб потрапити до кола обраних, гірникам на фініші групового турніру треба було на Британських островах зіграти не гірше, ніж їхній головний конкурент — німецький «Байєр» — в Іспанії. Це завдання підопічним Мірчі Луческу виявилося не до снаги. Попри те, що манкуніанці за тур до завершення розіграшу забезпечили собі місце в плей-оф, вони мали на меті зберегти за собою перший рядок турнірної таблиці.

На наступній стадії це давало господарям поля дві суттєві переваги. Перш за все  в 1/8 фіналу уникнути побачення з континентальними грандами — іспанськими «Реалом» і «Барселоною», а також чинним переможцем Ліги чемпіонів  «Баварією» та французьким ПСЖ. Не варто також забувати, що переможці груп починають гру на виліт матчем на чужому полі.

Гірники ще жодного разу не вигравали в Англії. Фото з сайту ФК «Шахтар»

Ось чому навіть не в оптимальному складі команда Девіда Мойєса відчайдушно билася за потрібний результат. Єдиний переможний м’яч господарі забили в суто британському стилі — після розіграшу кутового невідпорного удару завдав Джонс. Так команда, яка сьогодні посідає лише дев’яте місце в англійській Прем’єр-лізі, залишила за бортом елітного турніру українського чемпіона.

Гірники втратили свій шанс не в Манчестері на знаменитій арені «Олд Траффорд». Вирішальну роль у боротьбі за путівку в наступне коло зіграли  результати очних зустрічей з «Байєром». У Леверкузені долю поєдинку практично самотужки вирішив беззаперечний лідер третьої команди Бундесліги Стефан Кісслінг. Форвард гренадерської статури забив два м’ячі у ворота Андрія П’ятова, заробив пенальті, який реалізував Сімон Ральфес, а згодом організував ще один результативний випад своєї команди — 4:0. Матч-відповідь у Донецьку, як відомо, завершився нульовою нічиєю.

Підсумки осінньої єврокубкової кампанії головний тренер донецького клубу оцінив у звичній для себе манері.

— Пробитися в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів «Шахтарю» не дало змоги лише невезіння, — заявив після фінального свистка Мірча Луческу. — У другому таймі мої підопічні не були активними, господарі перевершили нас у фізичній потужності. Але допоки ми були свіжими, то контролювали хід поєдинку. Завдання виходу з групи ми повинні були вирішувати вдома з «Манчестером» і «Байєром».