ШОУ

Вчимося смачно готувати, набираємо зайві кіло, потім починаємо  скидати зайве —  і так по колу

Віднедавна, переглядаючи телепередачі, мимоволі згадую вислів із книжки «Дванадцять стільців»: у нашому місті настільки багато перукарень і поховальних бюро, що складається враження, мовляв, люди народжуються, щоб причепуритись і померти. Та закрадаються підозри, що вітчизняні телевізійники вирішили: українці мають дивитися телевізори, щоб спочатку навчитись варити борщі й пекти пиріжки, а потім худнути. 

Страви  від зірок,  але чи смачні?

Практично на кожному телеканалі є  шоу, де українців навчають готувати. Нещодавно одночасно натрапила на три передачі, де давали поради, що і як потрібно варити й смажити. Просто так дивитися їх  украй важко, адже одразу виникає бажання і собі щось приготувати. А якщо під час перерви на рекламу показують ще й ролик про ароматну каву чи смачну ковбасу — втриматися від походу на кухню просто неможливо.

Як наслідок, іду на кухню і починаю грюкати дверима холодильника, щоб щось там знайти. І таки знаходжу й починаю їсти, прекрасно розуміючи, що не голодна. А якби дивилася, приміром, детектив, і на гадку не спало б завітати на кухню.

Цікаво, що в цих передачах вчать готувати їсти всі: від політиків до зірок балету. Сумніваюся, що представники цієї професії справді вправні кулінари, але відставати не хочеться. До того ж навіть якщо приготована зіркою страва несмачна, жоден ведучий не скаже, мовляв, курочка недосмажена і недосолена. Щоправда, інколи навіть операторська майстерність і красномовність ведучого не рятує.

Так, в одній із таких передач вітчизняна співачка запікала качку з яблуками. Знаю, що це дуже смачна страва, якщо правильно приготувати, але з цим завданням пані, руки якої прикрашали довгі нарощені нігті, впоралась не дуже добре. Не знаю, чи хтось куштував ту суперкачку, оскільки на вигляд вона була, скажімо так, ризикована. А ще з’явилося побоювання, що разом зі шматком м’яса можна з’їсти блискітку, яка в процесі приготування могла відвалитися від нігтя відомої куховарки.

Співчуваємо  і споживаємо

Проте є серед телекулінарів і справжні фахівці цієї справи, які розкривають усі секрети кухні. Тож коли народ уже вміє смачно готувати, а відповідно набирає зайві кілограми, із блакитних екранів нас починають активно закликати скидати зайве. Тут також є кілька телепередач: в одних це перегляд раціону харчування, фізичні навантаження і постійне зважування. Правду кажучи, таке видовище не для естетів зі слабкими нервами. Тіло з вагою, яка перевалила за центнер, має не дуже естетичний вигляд. 

З іншого боку, спостерігати за стражданнями великих людей теж важко. Вони то намагаються переплисти річку, і роблять це на межі зусиль, то піднімають важкі предмети. Інколи дивишся на них і думаєш: ще, бува, серце в бідолахи зупиниться.

У мене після кількахвилинного перегляду передачі зникає будь-який апетит, хоч до 100 кг ще їсти і їсти. Проте знайома, яка вже «виросла» і приєдналась до тих, у кого за 100 кг, дивиться на друзів по біді і… продовжує наїдати кілограми. Це має приблизно такий вигляд: вона бере величенький бутерброд з маслом та ковбасою, дивиться на тих, хто на екрані зважується й худне, і поглинає його. Оскільки передача триває приблизно дві години, за цей час можна з’їсти чимало зайвого.

Інша знайома, яка звикла все життя стежити за кількістю спожитих калорій, подивившись анонс цієї телепередачі, дуже хотіла порадити всім товстунцям дієвий метод схуднення: закрити рот. Проте герої цієї передачі здебільшого не шукають легких шляхів: вони їдять і страждають — і так день за днем. 

В інших передачах герої йдуть на кардинальні зміни і лягають під ніж. Скажу щиро: це ж яке потрібно мати здоров’я, щоб одразу зробити п’ять чи й більше операцій. Звісно, позитивний результат є, до того ж очевидний. Але якщо не дотримуватися здорового способу життя,  дуже швидко вага повернеться. Не робити ж щопівроку операцію з відсмоктування жиру?! Тоді життя ділиться на два етапи: спочатку наїдаємось, потім лягаємо під ніж і починаємо життя з гарною фігурою.

Хтось скаже: не подобається — не дивіться. Проте якщо не про їжу та схуднення, то дивитися по телевізору нічого. Про шоу, які вже йдуть не один і не два сезони, де люд демонструє свої співочі чи інші таланти, вже не йдеться.