ПОДІЯ

Комусь диво — водогін  

У Дива багато обличь, але деякі з них водночас неймовірні й звичайні. Ось як подія, зафіксована на знімку з урядовокур’єрського фотоконкурсу «Мить доби і крок історії», присвяченого 20-річчю Незалежності України. Його назву — «Нарешті! Або Чудо-вода дійшла до села» — збагне не кожен. Особливо в містах, де життєдайну прозору рідину без кольору, смаку й запаху щодня отримують, злегка повернувши кран. А в Златоустівці Криворізького району Дніпропетровської області своєї води ніколи не мали споконвіку. Її привозили до обійсть і заливали в криниці із дном — колись дерев’яні, а згодом забетоновані. Тож можна уявити, як бережно використовували люди кожну краплину і яким щастям став для них водогін, проведений у село років три тому. Тепер жителі Златоустівки, найперше молоді, вже не виїжджають з рідних осель, як раніше через безводні незручності. 

Та якщо златоустівцям сучасність додала того, чого їм не вистачало із сивої давнини, то з гарбуза, що звик «ходити по городу й питатися свого роду», вона дещо здмухнула. Гадаю, жодна українка вже не відмовляє на сватанні небажаному жениху, мовчки вручаючи йому цей поважний овоч, як колись за звичаєм. У чоловіка на знімку «Батьку з нами легше» на городі вродили гарбузи, а в сім’ї — діти, тож є кому збирати урожай, їсти смачну вітамінну кашу й виростати здоровими й мудрими на радість батькам і Україні.

Мудрість приходить з роками, вона в очах жінки зі знімка «На межі століть». У її погляді більше минулого, пережитого, із присмаком таїни, а в братиків-близнюків на фото «Стиглі яблука», схожих мов дві половинки цього фрукта, він спрямований у майбутнє…

У недалекому майбутньому буде й новий фотоконкурс в «Урядовому кур’єрі», про який читачі довідаються пізніше, а ми називаємо переможців завершеного, «Мить доби і крок історії».

ПЕРШЕ МІСЦЕ

Олександр Пермінов з Кривого Рога на Дніпропетровщині («Нарешті! Або Чудо-вода дійшла до села»)

ДРУГЕ МІСЦЕ

Наталія Бахтала з Олександрії Кіровоградської області («На межі століть»)

ТРЕТЄ МІСЦЕ

Іван Кузьменко із Запоріжжя («Гуляй-поле»)

П’ЯТЬ ЗАОХОЧУВАЛЬНИХ ПРЕМІЙ ОТРИМАЮТЬ:

Киянка Вероніка Бутенко («Вітрогони»),

Костянтин Бобрищев з Кобеляк на Полтавщині («Патріот духовності»)


 

Наталія Кравець з Кагарлика Київської області («Батьку з нами легше»)

Тернополянин Василь Балюх («Стиглі яблука»)

Сергій Касімов з Первомайська Миколаївської області («Мелодія дитинства»)